Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ)
Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ) / БГНЕС

Брюкселската община Моленбек, добила без да иска печална слава миналата година, когато бойци на Ислямска държава (ИД) от района извършиха атентати в Париж, се превърна в неочаквана туристическа атракция - и то не само за хората с влечение към зловещото. Дори след като туристите в града намаляха след кръвопролитията във Франция и взривовете в самия Брюксел през март, екскурзоводите съобщават за засилващ се интерес сред хората да видят с очите си тънещия в разруха от дълго време район и да разгледат индустриалното наследство, което някога спечели на Моленбек прозвището "Малкия Манчестър".

Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ)
netinfo
"След атентатите наблюдаваме нарастващо любопитство към Моленбек както от белгийски туристи, така и от чужденци", каза Корентен Дешам, съветник към брюкселската агенция по туризъм.

Общината с население от 95 000 души, от които около 40 процента мюсюлмани основно с марокански корени, е разположена точно срещу стария център на Брюксел, от който я дели канал, по чието протежение някога е имало складове. Ренесансовият Гран Плас в стария център, бирариите, магазините за шоколад и художествените галерии са по-типични дестинации за тълпите туристи. Отдавна отбягван от гражданите на Брюксел, Моленбек стана основна новина в световните медии през ноември, когато свързани със Сирия местни жители участваха в атентатите в Париж, отнели живота на 130 души.

Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ)
netinfo
После, през март, там бе заловен ключовият беглец Салах Абдеслам, след като се крил четири месеца само на няколко преки от дома на семейството си. По същото време атентатори самоубийци удариха летището в Брюксел и градското метро.

Някои от новите посетители, които проявяват любопитство към квартала, наистина имат влечение към зловещото и искат да видят места, свързани с атентатите на ИД, призна екскурзоводът Алан Дебак.

Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ)
netinfo
"Понякога има хора, които търсят местата, където са живели или са били арестувани атентаторите, или където са се криели", каза Дебак. Той обаче избягвал да задоволява любопитството им.

Много туристически обиколки включват елегантната сграда на общината в Моленбек и приятния площад пред нея, където два пъти седмично се организира оживен пазар; на площада се намира и апартаментът, в който е отраснал Абдеслам заедно с по-големия си брат - един от атентаторите самоубийци в парижките атаки.

Джихадисткият център Моленбек примамва туристи (СНИМКИ)
netinfo
По думите на Дебак повечето туристи с готовност приемат да им покаже един оживен квартал, където градските проекти за обновление привличат богати жители, но също така имат за цел да подобрят живота на местното население в една от най-бедните общини на Белгия, намираща се само на 10 минути с метро от централата на ЕС.

"Туристите са удивени, че това, което виждат, се разминава с образа, създаден от медиите, и разбират, че по-голямата част от жителите му са хора като мен и тях", казва Дебак.

Джеймс Клапър: Ислямска държава внедрява спящи клетки в Европа

Властите съобщават за намаляване на туристите в Брюксел от ноември насам. Данните все още се обработват, но властите наблягат на факта, че Моленбек продължава да е второстепенна атракция за посетителите. Туристите там обаче се увеличават и вследствие на откриването на нови атракции като музея за нетрадиционно изкуство на милениума (MIMA) в старата повече от век бирария Бел Вю на канала и от интереса към Моленбек като бивш международен център на занаятите. В музея на леярството е изложена отливка на бронзов лъв, направена преди 80 години в Моленбек за американския скулптор Пол Маншип. Самата бронзова скулптура украсява главния портал в стил Ар деко на зоологическата градина в Бронкс в Ню Йорк.

"Хората, с които пътувахме на стоп до Брюксел, ни разказаха колко е опасен Моленбек. След обиколката обаче разбрахме, че изобщо не е така", каза младият швед Якоб, след посещението, уредено от организацията "Посрещачите на Брюксел".

„Мъжът с шапката" от атаките в Брюксел искал да умре като мъченик

Някои местни жители ненавиждат международното внимание и представянето на района като "развъдник на джихадисти". И макар да приветстват интереса на туристите към историята му, мнозина искат да забравят близкото минало.

Рашид редовно вижда хора, докато чака автобус за фабриката за шоколад, в която работи, да гледат вторачено към къщата, където беше арестуван Абдеслам. По думите му нежеланото внимание все още продължава и никога няма да спре. "Хората трябва да забравят. Всичко свърши", казва той.

Източник: БТА