Почина Кралицата на плетивата Соня Рикел
Почина Кралицата на плетивата Соня Рикел / Guliver/Getty Images

Соня Рикел, основателка на едноименната модна къща, почина в Париж на 86 години, съобщи АФП.

"Майка им почина тази нощ в Париж, в дома си, към пет часа сутринта, от болестта на Паркинсон", каза дъщеря й Натали пред АФП.

Соня Рикел си спечели името "Кралица на плетивата", защото създаваше с тях цели колекции.

Призната е също за изобретателка на "демодата" - според която дрехите трябва да се приспособяват към жените, а не обратното.

Тя работи за активните жени, за интелектуалките, за освободените. Тя е и една от първите, включили в колекциите си дрехи за бременни.

Соня Рикел "изобрети не само мода, но и отношение, начин на живот и съществуване и предложи на жените свобода на движение", каза за нея френският президент Франсоа Оланд.

Дрехите на Соня Рикел са чувствени и меки. Тя обича да съчетава черни и цветни райета. Широкият пуловер е един от най-разпознаваемите й модели. Много използва и надписите.

Дизайнерката създава първата си колекция от плетени дрехи през 1962 година, а през 1968-а регистрира собствена марка. Тогава открива и първия си бутик в Сен Жермен дьо Пре.

Пробивът й е свързан с т.нар. "пуловер на бедното момче" - вталена дреха до кръста с дълги ръкави. Първоначално "бедняшкият пуловер" среща отпор заради издутите си шевове. Но през декември 1963 година всичко се променя, когато списание Elle публикува на корицата си снимка на френския поп идол Франсоа Арди в раиран червено розов пуловер на Рикел.

След това Бриджит Бардо и Силви Вартан се снимат с пуловери на Рикел, а Одри Хепбърн лично отива в бутика и си купува пет бройки.

Соня Рикел е родена в Париж. Тя е дъщеря на румънски часовникар и рускиня.

През 1954 година се жени за собственика на магазин за дрехи Сам Рикел, имат две деца, но впоследствие се развеждат.

Във френската модна индустрия Рикел ще остане като носителка на изразена индивидуалност, помогнала за утвърждаването на Париж като световна столица на модата.

Соня Рикел играе себе си във филма на Робърт Олтман "Прет-а-порте".

През 2009 година 30 от водещите световни модни стилисти отдадоха почит на „кралицата на плетивата" с изненадващо празненство за рождения й ден.

Източник: БТА, БГНЕС