В Прага започнаха протести срещу посещението на Ангела Меркел
В Прага започнаха протести срещу посещението на Ангела Меркел / Guliver/Getty Images

В Чехия започнаха протести срещу започналото днес еднодневно посещение на германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.

Участниците в протестите изразяват преди всичко несъгласие с миграционната политика на германското правителство.

Лидерите на Франция и Германия призоваха Европа да бъде опазена от силите на разделението

"Още от сутринта по улиците на града, по които ще премине нейния кортеж, излязоха десетки недоволни от нея хора", съобщи пред медиите Петер Мах, евродепутат и председател на "Партията на свободните граждани". Партията с около 1000 членове се обявява против процеса на политическа интеграция на ЕС.

Партията на свободните граждани е изпратила по чешките улици автомобили с плакати с призиви към канцлерката: "Госпожо Меркел, никакъв диктат, иначе ще има "Чехзит". От високоговорителите на покривите на тези автомобили звучат повтарящите се думи на Петер Мах: "Уважаема госпожо Меркел, ние няма да позволим повече от Брюксел да ни диктуват квоти за разселване на бежанци. По-добре да излезем от ЕС и да тръгнем по собствен път!"

Покривалата за цяло тяло са пречка за интеграцията, заяви Меркел

Първата акция срещу посещението на Меркел беше шествието, организирано от политическото движение Свобода и пряка демокрация, оглавявано от депутата от долната камара на чешкия парламент Томио Окамура, тази сутрин пред сградата на правителството. Движението се обявява против приемането на бежанци от мюсюлмански страни и поиска от правителството да изрази решително несъгласие с миграционната политика на германския канцлер.

Поддръжниците на миграционната политика на Меркел в чешката столица също се готвят за посещението й. В кметството на Прага са подадени девет заявки за шествия в подкрепа на или против политиката на Ангела Меркел, отбелязва ТАСС.

Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх

Планирани са преговори между канцлера и чешкия премиер Бохуслав Соботка, както и среща с президента на Чехия Милош Земан. Главните теми ще бъдат перспективите за развитие на ЕС след напускането на Великобритания, решаването на миграционната криза, защитата на външните граници на Шенгенската зона и възможностите за разширяване на взаимното сътрудничество.

Източник: БТА