Турция още не е дала на САЩ доказателства за участието на Гюлен в метежа
Турция още не е дала на САЩ доказателства за участието на Гюлен в метежа / БГНЕС, архив

Турция призна, че все още не е представила на САЩ доказателства за участието на ислямския проповедник и опозиционер Фетхулах Гюлен в опита за държавен преврат от 15 юли, съобщава сп. "Форин полиси".

Доказателствата, свързващи Гюлен с опита за преврат, "ще бъдат предадени своевременно", цитира изданието представителя на турското посолство в САЩ Наджи Айдан Караманоглу.

САЩ са получили официално искане за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен"Не е възможно да се представят доказателства от такъв род само няколко дни след преврата", каза той. От посолството също поясняват, че Анкара е изпратила на Вашингтон искане за екстрадиране на Гюлен още "преди неуспешния опит за преврат на 15 юли."

"Гюлен вече беше следствен по подозрение в създаване на терористична организация и незаконни действия срещу държавата, още преди опита за преврат", казва Караманоглу.

Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал

Анкара многократно е отправяла искане за екстрадиция на опозиционния лидер, живеещ в Пенсилвания от 1999 г. Въпреки това, местните медии подчертават, че поради липса на доказателства срещу Гюлен САЩ са склонни да не удовлетворят искането на турските власти.

Източник: БГНЕС