Днес се открива трети мост над Босфора в Истанбул, който е без аналог в Турция, а и в световната практика той е плод на редица уникални решения.

Дължината на основната част на съоръжението е 1408 м, ширината - 59 метра. На моста има осем платна за движение на превозни средства - по четири във всяка посока, и две железопътни линии. Двете опори на моста се издигат до 322 метра над морското равнище. Мостът е изграден от турско-италиански консорциум.

Официално строителството на моста започна през май 2013. Цената му е около три милиарда долара. Инвестициите са частни и през първите десет години съоръжението ще бъде стопанисвано от консорциум, а след това активите му ще бъдат прехвърлени към държавата.

Общата стойност на строителните работи, като се включат и пътищата за достъп, инфраструктурата, компенсаторното озеленяване, стига до около 6 милиарда долара.

В Китай откриха най-дългия и висок стъклен мост (СНИМКИ/ВИДЕО)

На база изчисленията за преминаващите превозни средства - 135 000 дневно, има гаранции за ползите от съоръжението. Преминаването е платено - около 3,4 долара за леки коли и около 15 долара за камиони към Азия. От Азия към Европа е възможно да не се плаща.

Мостът е част от северната транспортна система на Турция. Благодарение на по-късите маршрути ще отпадне необходимостта от пресичане на голяма част от града и ще се спести на превозвачите и държавата около 1,75 милиарда долара годишно. Ще има и положително въздействие върху околната среда в Истанбул.

Източник: БГНЕС