Френски съд отмени забраната за носене на буркини
Френски съд отмени забраната за носене на буркини / ThinkStock/Getty Images

Френският Държавен съвет отмени забраната за носене на буркини в намиращия се на Лазурния бряг град Вилньов-Лубе, предаде Асошиейтед прес.

Решението на Държавния съвет, който е най-висшата административна инстанция, засяга пряко само забраната във Вилньов-Лубе, но се очаква обвързващото решение да създаде правен прецедент за всичките около 30 общини, наложили подобни забрани, отбелязва АП.

Френски полицаи принудиха жена на плажа да съблече буркините (СНИМКИ)

Адвокатите на две правозащитни организации оспориха законосъобразността на забраната пред Държавния съвет. Според тях разпоредбите нарушават основни свободи и кметовете са престъпили правомощията си, нареждайки на жените какво да носят на плажа.Кметовете се позоваха на притеснения за обществения ред след довелите до жертви нападения на ислямски екстремисти това лято. Много служители на общините заявиха, че буркините подтискат жените, припомня АП.

Адвокат Патрис Спинози, представляващ Лигата за човешки права заяви пред медиите, че решението би трябвало да създаде прецедент и че други кметове би трябвало също да го спазят. Той подчерта, че жените, на които са били наложени глоби могат да ги оспорят, позовавайки се на днешното решение.

Трюдо защити носенето на буркини

Генералният секретар на Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ) Абдала Зекри заяви, че "това решение, проявяващо здрав разум, ще помогне за успокояване на силното напрежение сред нашите мюсюлмански сънародници, особено сред жените", отбелязва АФП.

В решението на френския Държавен съвет се предупреждават кметовете, позовали се на принципа на светския характер на държавата, че за да забранят достъпа на жени в ислямски плажни облекла до плажовете, те трябва да посочат доказани рискове за обществения ред, достъпа до плажната ивица, сигурността при къпане, хигиената или приличието.

Ница също забрани буркините

"Оспорваното решение е довело до сериозно и очевидно незаконно нарушаване на основни свободи като свободата на движение, свободата на съвестта и личната свобода", се добавя в решението, цитирано от АП.

Кметът на Кан забрани носенето на буркини на плажа (ВИДЕО)

Кметът на корсиканското селище Сиско заяви, че няма да отмени забраната, наложена след сблъсък на плаж на 13 август. "Тук напрежението е много, много, много силно и няма да я отменя", каза Анж-Пиер Вивони пред медиите. Той добави, че не знае дали някоя жена наистина е носела буркини в деня, когато жители на Сиско влязоха в сблъсъци с произхождащи от Северна Африка посетители на плажа. Необходими бяха дни, за да се изяснят събитията, довели до насилието. Мнозина незабавно приеха, че причината е била в това, че някои от посетителките са носели буркини.

Забраната на буркините стана символ на напрежението, породено от въпроса за мястото на исляма в светска Франция, отбелязва АП.

Източник: БТА