Меркел: Излизането на Великобритания показва нуждата от по-добро общуване в ЕС
Меркел: Излизането на Великобритания показва нуждата от по-добро общуване в ЕС / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е разкрило нуждата от по-добро общуване в организацията, която е изправена пред предизвикателства, свързани с икономиката и сигурността й, предаде Асошиейтед прес.

Меркел заяви това във Варшава, преди разговор с лидерите на четири централноевропейски страни, посветен на въпроса за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания. На таи среща лидерите ще обсъдят още темата за миграционната криза за хуманитарните помощи за мигрантите, както и въпроса за укрепване на икономиката.

Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх

Меркел се среща с премиерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия - държавите от Вишеградската четворка - преди среща на високо равнище на Европейския съюз, която ще се проведе в Братислава следващия месец. На нея няма да присъства Великобритания и ще бъдат обсъдени проблеми, произтичащи от британското решение за излизане от ЕС, изразено на референдума на 23 юни.

"Важно е да се изслушваме в различни формати", заяви Меркел. Тя посочи, че "излизането на Великобритания от ЕС не е просто някакво си събитие, а е дълбоко разделение в историята на интеграция на Европейския съюз. Поради тази причина е важно да се намери точен отговор".

Бежанската криза не трябва да застрашава Шенгенското пространство

Тя похвали инициативата предстоящата среща на върха на ЕС да се проведе в Братислава и заяви, че организирането на срещи почти винаги в Брюксел "вероятно има нещо общо с това, че понякога сме малко откъснати от реалния живот и от усещането какво формира Европа".

Преди срещата на Вишеградската четворка полската премиерка Беата Шидло пък каза, че Варшава е склонна на компромис по противоречивата политика на Европейския съюз за бежанците, предаде ДПА.

Европейците свързват бежанците с риск от тероризъм

Шидло посочи, че трябва да се намери консенсус за бежанската криза. Полша, както и другите три държави от Вишеградската група, се противопоставя на плановете на Брюксел да наложи постоянно преразпределяне на кандидатите за убежище и иска да намали броя за пристигащите.

Шидло обаче признава нуждата от укрепване на ЕС, въпреки политическите различия. Тя е на мнение, че, за да се постигне това, трябва да се търсят обединяващи, а не разделящи съюза теми.

Източник: БТА