ООН осъди изстрелването на ракета от Северна Корея и заплаши с ответни мерки
ООН осъди изстрелването на ракета от Северна Корея и заплаши с ответни мерки / БГНЕС, архив

Съветът за сигурност на ООН осъди решително извършеното на 24 август изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и поиска от Пхенян да се въздържа от подобни действия.

Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница

В прието изявление членовете на съвета за пореден път заплашиха севернокорейските власти "със значителни последващи мерки" за затягане на действащия срещу тях санкционен режим, предаде ТАСС.

Съветът смята изстрелването за "грубо нарушение" на своите резолюции, забраняващи на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и средства за пренасянето му на дълги разстояния, и "подчерта необходимостта от работа за намаляване на напрежението на Корейския полуостров".

Севернокорейската армия заплашва да действа срещу система за ПРО

От своя страна Северна Корея реагира гневно на обсъжданията в Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на севернокорейското министерство на външните работи Джон Мин-док заяви в интервю, че проведените по инициатива на САЩ обсъждания в ООН са "ужасяваща провокация" и че Пхенян разработва ядрени оръжия поради "възмутителното сплашване в ядрената сфера" от страна на Вашингтон.

Джон говори малко преди Съветът за сигурност на ООН да приключи обсъжданията си с изявление, решително осъждащо извършените от Пхенян през юли и август четири изстрелвания на балистични ракети, като ги нарече "грубо нарушение" на забраната за всякаква дейност, свързана с такъв вид технологии.

Южнокорейските власти заявиха, че балистична ракета, изстреляна от севернокорейска подводница в сряда, е била засечена да прелита около 500 км, най-дългото разстояние, което оръжие на Севера е съумявало да измине досега, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА