Пожари унищожи 100 дка лозя в село Долно Българчево
Пожари унищожи 100 дка лозя в село Долно Българчево / Снимка: БГНЕС, архив

Пожар унищожи около 100 декара лозя в благоевградското село Долно Българчево. Благодарение на усилията на пожарните екипи и на местните жители, към полунощ пламъците бяха локализирани и потушени.

Огънят избухна снощи, малко преди 22 часа.

"Веднага пристигнаха пожарни екипи. Хората също се включиха в гасенето. Към полунощ пожарът бе потушен", разказа кметът на Долно Българчево Елена Стойчева. По думите й около стотина декара лозови масиви са изпепелени в стихията.

"Това е втори пожар в лозята на Долно Българчево. Предишният горя на 1 август. Този път огънят съсипа огромна площ лозови масиви на местни хора. За жалост, трудът им отиде на халос. След няколко дни стопаните трябваше да берат лозята. Това са земеделци, които разчитаха на доходи от продажба на тазгодишната реколта. Сега всичко се съсипа", разказа кметът Елена Стойчева.

Според нея огънят е предизвикан от небрежност, но е възможно да е и умишлен. "Вярно е, че е много суха земята, трети месец не е валял дъжд, но да пламне пожар от нищото в 10 часа вечерта - просто не ми се вярва. Все пак, това е работа на полицията, тя трябва да установи причината за тази стихия", увери Стойчева.

Тя призова компетентните институции да се погрижат за почистване на горските пътища. "Години наред пътищата между земеделските имоти не са почиствани, обрасли са с храсти и треви, а това затруднява още повече достъпът на пожарните коли да тлеещите огнища и пожари. Трябва да се почистват и поддържат тези пътища", увери кметът на Долно Българчево.