В Италия разследват причините за разрушенията от земните трусове
В Италия разследват причините за разрушенията от земните трусове / БГНЕС

Прокуратурата в италианския град Риети е започнала наказателно дело във връзка с последствията от силното земетресение в централните райони на Италия, в което загинаха най-малко 290 души и бяха разрушени и повредени голям брой жилищни и други сгради. Това съобщи днес вестник "Република", цитиран от ТАСС.

Нови вторични трусове стреснаха Централна Италия, жертвите вече са 290

По думите на Джузепе Сайеву от прокуратурата в Риети, област Лацио, разрушенията не са следствие единствено на природната стихия. Той уточни, че сред разследваните обекти са построено през 2012 г. начално училище, наклонила се сграда на кметство, три пъти реставрирана камбанария, под чиито останки загина дете, циментови плочи в жилища със стара конструкция.

Историята на италианска красавица, оцеляла по чудо след две трагедии

Следователите проучват дали е било увеличено количеството пясък за сметка на цимента в строителните материали и издирват строителна документация като договори за ремонт, разрешителни за строеж, планове на имоти, протоколи от конкурси за възлагане на поръчки, списъци на строителни предприемачи, технически лица и работници.

"Геолозите отдавна са включили тази зона в списъка на териториите с повишен сеизмичен риск", каза прокурорът. Разследването обхваща причините за разрушаването на 115 сгради, предаде ТАСС.

Източник: БТА