Местан: Най-добрата защита на българския национален интерес е в активния диалог с турските власти
Местан: Най-добрата защита на българския национален интерес е в активния диалог с турските власти / netinfo

„Най-добрата защита на българския национален интерес е в активния диалог с турските власти”. Това заяви лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан на пресконференция в Кърджали по повод срещите на министър-председателя Бойко Борисов с управляващите в южната ни съседка, по време на които основна тема на разговори е била овладяване на бежанската криза. Лютви Местан определи визитата на премиера в Турция като положително действие като подчерта, че не изграждането на стена на границата е най-добрата защита от бежанската криза.

Местан засегна и темата за президентските избори. Той заяви, че ДОСТ ще се регистрира за участие в тях но допълни, че регистрацията в ЦИК не е равно на издигане на кандидат-президентска двойка.

"Ние ще имаме принципна готовност да имаме наши кандидати за президент и вицепрезидент. За нас най-важната задача е новия президент да покаже приемственост от г-н Плевнелиев и да бъде ярък евроатлантик", заяви Местан и подчерта, че ако се появи кандидат с такъв профил, той би могъл да получи подкрепата на ДОСТ още на първи тур.

 

Лидерът на ОСТ беше в Кърджалийско с български изселници в Турция, част от които са били репресирани по време на тоталитарния режим. В село Островец групата поднесе цветя и се поклони на гроба на Нури Адалъ, който е прекарал 24 години от живота си в затвора и в комунистическите лагери. Местан и гостите му поднесоха цветя на гроба на 18-месечната Тюркян, загинала в с. Могиляне по време на протест срещу смяната на имената на българските турци. Последната спирка на групата беше паметника на жертвите на т.нар. възродителен процес в Момчилград.