Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
89271
Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
  • Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
  • Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти

Министър-председателят Бойко Борисов заяви в сливенското село Мечкарево, че искаме ЕС да изпълнява своите ангажименти. Премиерът присъства на откриването на новопостроена църква в селото.

Германия ще съдейства на България за допълнителна охрана на границите

Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проведената среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Основната тема на разоговорите беше мигрантската криза.

Трябва да се предприемат стъпки за продължаване на споразумението между ЕС и Турция за спиране на мигрантския поток, каза Борисов. „Европейският съюз и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Защото хубаво или лошо, то към момента работи. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите“, допълни министър-председателят. По думите му членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но облекчаване на визовия режим за бизнеса, за държавните служители като стъпка може да започне.

На въпрос дали очаква финансова помощ от Европа, той каза, че "приемаме помощ, защото това е само морална помощ и вид солидарност".  "Ние имаме близо 13 млрд. лева във фискалния резерв. Ние имаме пари да си купим и камиони, и джипове", поясни Борисов.

Той съобщи, че е възложил на министрите на финансите и на отбраната да мислят как сухопътната армия и войските да се използват по-рационално, защото от бюджета се плаща на 20 000 души. "Те могат да се използват по-рационално особено на гръцката граница, каза още Борисов.

"В момента се прави следният трик: знаят, че имаме с Гърция реадмисия и тези, които задържаме във вътрешността на страната, казват, че влизат от Турция, защото не можем да ги връщаме официално. А те влизат от Гърция по трима по четирима, вече не са така на групи с изключение на афганистанците, които влизат по 50-60 човека и между другото те ни създават и най-много проблеми в момента", каза министър-председателят.

Ще се превърне ли България в буфер между Турция и ЕС?

Борисов Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
netinfo
„Искаме ЕС да спазва своите ангажименти", категоричен е Борисов. Не трябва да се забравя, че кохезионните фондове, европейската солидарност не е само в парите, които се дават, коментира още той. И изрази надежда на срещата на лидерите на страните членки на ЕС на 16 септември в Братислава тонът да е по-умерен.

„Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти, ако някой си мисли, че от Австрия, Унгария или Германия ще ни праща по 10 000-20 000-30 000, при положение, че нямаме споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети", каза Борисов.

Борисов Искаме ЕС да спазва своите ангажименти
netinfo

"И в същото време този тон и тези ултимативи от една или друга страна не работят за обединена Европа. И особено държавите от Източна Европа трябва да се замисляме върху тона, защото ЕС е най-демократичното нещо, един глас може да спре всички", подчерта министър-председателят.

снимки: Пресцентър, Министерски съвет

видео: Nova.bg

Други новини от Сливен