Българите с дял в бакърената мафия на Италия
Българите с дял в бакърената мафия на Италия / БГНЕС, архив

В незаконния трафик на метали кражбите на мед в Италия нанасят най-големите икономически и социални вреди, сочи разследване на всекидневника "Соле 24 оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански индустриалци (Конфиндустрия). Най-големите извършители на кражби на мед са румънски граждани (43,2 на сто), но българите също имат, макар и дребен, дял.

През първите седем месеца на годината само от Държавните железници (Ferrovie dello Stato, FS) са откраднати 134 тона мед, с което са нанесени загуби за 1,3 милиона евро по линия на преките материални щети и поддръжката. Специалистите се затрудняват да преценят дали те са по-важни от вредите, нанесени на гражданите.

Арестуваха голям мафиотски бос в Италия след 20 години издирване

Понеже болшинството от кражбите се извършва по железопътните трасета, те са възпрепятствали движението на 1562 влакови композиции, като са им причинили закъснения в размер на 20,2 дни.

Към тези данни се прибавят косвените щети от опитите за кражби, осуетени от намесата на органите на реда или от други фактори, които през седемте месеца са попречили на редовното движение на 938 влака с общо закъснение от около 16 дни. По този начин пътниците са подложени на "инквизиция по разписание", се изтъква в журналистическото проучване.

Според последните пълни статистически данни през миналата година кражбите на мед са нарушили разписанието на 4546 влака с натрупано закъснение от 63,5 дни. Най-засегнати са южните области Сицилия и Пулия, и техните административни центрове Палермо и Бари. За периода 2012-2015 година Държавните железници са загубили 26 милиона евро, от които 12 милиона са похарчени за възстановяване на движението в засегнатите участъци.

На 24 юни в областта Кампания бе проведена операция под английското кодово название "Rail Copper" (Железопътна мед) под ръководството на прокуратурата в Санта Мария Капуа Ветере.

Облечени като разносвачи на пица полицаи арестуваха бос на Камората

Осем души бяха вкарани в затвора, трима бяха поставени под домашен арест, а обвинения бяха повдигнати и срещу 21 лица, освободени под гаранция, от които 13 италианци и 8 румънци. Конфискувани бяха над 100 тона мед, откраднати главно от жп депа в Неапол и Казерта и складирани за "прочистване", тоест заличаване на незаконния произход, преди да бъдат експедирани в незамесени в трафика леярни в Северна Италия, главно в Бреша и Мантова, или легално изнесени предимно в Китай и Южна Корея, посочва вестникът.

Медни проводници, използвани от Държавните железници, от Националната електрическа компания (ЕНЕЛ) и от големите телефонни оператори, са най-търсени от "бакърената мафия" поради високата изкупна цена, която през 2012 година бе 6,82 евро за килограм, а сега е 5,28 евро, но също и заради свойствата на метала, използван в над 400 сплави.

Тези компании вземат предпазни мерки чрез укрепване на складовите помещения, алармени инсталации и, доколкото е възможно, чрез заместване с алуминиеви проводници. Размерите на явлението са толкова големи, че през 2012 година Управление "Обществена безопасност" на министерството на вътрешните работи подписа протокол, с който четири национални полицейски корпуса, Агенция "Митници и държавни монополи", Държавните железници, ЕНЕЛ, Телеком Италия, Водафон Италия, Националната федерация на предприятията за електротехника и електроника (АНИЕ) и Конфиндустрия се договориха да създадат Национален център за наблюдение на кражбите на мед.

В резултат на противодействието на полицейските сили е отбелязана тенденция на намаляване на броя на лицата, обвинени в кражба на мед - от 4519 души (от тях 2556 арестувани) през 2013 година на 3496 души през миналата година.

Данните за периода 2013-2015 година сочат, че най-големите извършители на кражби на мед са румънски граждани (43,2 на сто) и италианци (42,8 на сто). Следват албанците с 2,3 процента и мароканците с 2,1 процента, докато с по-малки дялове са босненците, българите и молдовците.

През миналата година обвиняемите или арестувани румънци са 1609 (45,97 процента), италианците са 1468 (41,93 процента), след които се нареждат субекти от други етнически групи, произхождащи главно от Балканите и Северна Африка, заключава "Соле 24 оре".

Източник: БТА