Чехия няма да приеме нито един мигрант, който в момента е в Турция
Чехия няма да приеме нито един мигрант, който в момента е в Турция / БГНЕС, архив

Чехия няма да приеме през 2016 година нито един мигрант, който в момента е в Турция, заради ситуацията в страната след проваления опит за държавен преврат, заяви министърът на вътрешните работи Милан Хованец, цитиран от Франс прес.

"Няма да приемем никого до края на годината, тъй като контролът по сигурността е много втвърден, изтъкна министърът на кръгла маса, излъчена от обществената телевизия ЧТ (CT).

"Не знаем какво точно е станало в Турция, дали е било държавен преврат или контра държавен преврат", допълни той.

Ще се превърне ли България в буфер между Турция и ЕС?

По силата на споразумението между ЕС и Турция Чехия трябваше да приеме от октомври 80 сирийци, намиращи се в момента в бежански лагери в Турция.

"Опасявам се, че Турция не действа в подкрепа на хората в Сирия, а се опитва да реши конфликта си с кюрдите", посочи чешкият министър. Той предупреди в този контекст за опасност от "дестабилизация на Турция".

"Ако споразумението между ЕС и Турция се провали можем да очакваме тази година по-слаба миграционна вълна, а догодина - много по-голяма, през пролетта", прогнозира Хованец.

Рекорден брой мигранти се отказват от убежище в Швеция

Обтегнатите от няколко месеца отношения на Европа с Анкара се влошиха още повече след проваления пуч на 15 юли, довел до вълни от чистки, чиито мащаби шокираха европейците, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да се отдръпне от миграционното споразумение, ако на турците не бъде гарантирано освобождаване от визи за ЕС, отбелязва АФП.

Източник: БТА