Петиция срещу миризмата на сероводород тръгна в интернет
Петиция срещу миризмата на сероводород тръгна в интернет / netinfo

За 9 часа близо 450 човека се включиха в петиция срещу миризмата на сероводород в Разград. Подписката стартира тази сутрин 30-годишният компютърен специалист от Разград Деян Пейчев. Той настоява местната и държавната власт да излязат със становище, експертни замервания и обяснение на ситуацията. Пейчев предполага, че миризмата е на сероводород и припомня, че този газ е много отровен, защото се свързва с хемоглобина на кръвта и парализира дихателните пътища.

Повод за петицията е миризмата, наподобяваща тази на развалени яйца, която от няколко месеца се стели над Разград предимно във вечерните часове, но не само тогава. Сигнали за това бяха подавани няколкократно до различни институции, като основната версия бе птича тор, използвана за подхранване на ниви край града, оказа се, че няма закононарушение. Друга версия за произхода на неприятната миризма, която се обсъжда сред разградчани, е от промишлени предприятия.

Подписи ще се събират до сряда, 31 август, 12,30 ч., след което петицията ще бъде изпратена до кмета на Разград д-р Валентин Василев и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, обмисля се възможност документът да стигне и до други институции, които би могло да се смятат за компетентни в тази ситуация: Окръжна прокуратура-Разград, Регионалната здравна инспекция, РИОСВ-Русе.

Можете да се подпишете ето тук.