Над 50 жители на село Българска поляна са евакуирани и тази нощ няма да бъдат в домовете си. Причината за крайната мярка е опустошителен пожар, който гори повече от 8 часа край тополовградското село.

Община Тополовград обяви бедствено положение.

Огънят е върхов, в борови масиви, които са на не повече от 100 метра от крайните къщи на Българска поляна. Над 5000 декара площ са обхванати от пламъци.

Фронтът на пожара се разгръща и вече върви в две посоки: от Българска поляна към село Черепово, община Харманли и от Българска поляна към Главан, община Гълъбово.

„Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. Хората в момента са в безопасност, но евакуацията на живеещите в 20-те крайни къщи беше наложителна", съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му Валентин Ангелов координират на място действията на противопожарните екипи, на служителите на горските стопанства, общинските служители и доброволците. На мястото на пожара е и директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков. Операцията по овладяване на стихията ръководи директорът на РД ПБЗН Хасково Николай Вълчев.

Пътните отсечки Тополовград - Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение.

Работа ще продължи през цялата нощ. Ситуацията е критична.

Източник на видео: Nova.bg