ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия
ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия / БГНЕС
ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия
89312
ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия
ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия
  • ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия
  • ЕК нареди на Apple да върне 13 млрд. евро спестени данъци в Ирландия

Европейската комисия нареди на комуникационния гигант Apple да върне около 13 милиарда евро, които компанията е получила като данъчни облекчения в Ирландия, съобщиха световните агенции. Според антитръстовото законодателство на Европа данъчните облекчения са незаконна държавна помощ. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи още, че средно Apple е платил по-малко от 1% данъци върху всеки милион от печалбите си. От Брюксел уточниха, че сумата, която е около 40 пъти по-голяма от всяка искана досега в подобни случаи, може да бъде намалена, ако други страни си потърсят невзетите данъци от американската технологична компания. Ирландският финансов министър Майкъл Нуунан отговори, че Дъблин категорично не е съгласен с решението на ЕК и ще го обжалва. Той подчерта, че ирландските финансови служби са обложили всички печалби, декларирани от Apple съгласно данъчните закони на страната. От Apple също заявиха, че ще обжалват решението на ЕК и предупредиха, че то ще навреди сериозно на работните места и инвестициите в Европа.

Европейската комисия съобщи, че правителството на Ирландия незаконно е предоставило на американската корпорация Apple данъчни преференции, които може да възлизат на сума до 13 милиарда евро. Към Apple е приложено специално отношение, позволяващо на американците да плащат рекордно ниски данъци. През 2003 г. корпоративният данък за Apple е бил 1%, но през 2014 г. е слязъл на 0.005% . Това според правилата на ЕС може да се смята за нелегална държавна помощ. Това е заключението на разследване, чиито резултати бяха оповестени на пресконференция в Брюксел.

Разследването продължи 3 години и обхвана дейността на компанията 25 години назад във времето и може да доведе до искане американците да възстановят милиарди евро в данъчната служба на Ирландия.

Както компанията, така и от правителството в Дъблин категорично отричат да е извършвано нарушение. Финансовият министър Майкъл Нуунан заяви, че абсолютно не приема тълкуванието на Европейската комисия и веднага ще обжалва решението ѝ пред Съда на Европейския съюз.

Позицията на министерството му е, че са плати всички данъци, не е предоставяна никаква държавна помощ и правителството не сключва специални сделки нито с компании, нито с който и да е данъкоплатец.

Дъблин твърди още, че въпросното споразумение с Apple вече не е в сила и че решението от Брюксел няма ефект върху ставката от 12.3% корпоративен данък или върху дейността на която и да е компания в Ирландия.

Обжалването на решението, обхващащо близо 130 страници, може да отнеме между 18 месеца и 2 години.

Решението, обявено от еврокомисар Маргрете Вестагер, нанася удар не само по дейността на Apple. Ефектът е особено негативен за ирландското правителство и безспорно ще бъде посрещнато с гняв във Вашингтон.

Подобни разследвания се водят и срещу Amazon.com и McDonald's за данъчните условия, договорени с Люксембург. Неотдавна Starbucks бе принудена да плати до 30 милиона евро на Холандия заради подобен казус.

Ако санкцията на Европейската комисия издържи пред съда, това ще е най-тежката глоба в историята на Apple, коментира "Ройтерс", но няма да е непосилна. През миналата година приходите на Apple бяха около 18 млрд. долара. По данни от първото тримесечие на 2016 г. са платени 2.67 млрд. долара данъци и е останал нетен приход от 7.8 млрд. долара, което означава средно 25.5% данъци.

Европейската комисия само посочва приблизителна сума, която смята за незаконно получена като данъчен бонус. Конкретно колко трябва да си върне Ирландия ще изчисли правителството.