Пазарът остана без ръководство
Пазарът остана без ръководство / netinfo

Търговското дружество със 100% общинско участие „Общински пазари“ след седмица остава без ръководство. Това се случва след като на днешната сесия на Общински съвет-Разград местните парламентаристи не приеха докладната с предложение за нов Съвет на директорите, а мандатът на настоящия изтича на 6 септември.

Докладната бе към края на днешната сесия, която продължи до 20,20 ч. в хижата на община Разград, и дискусията по нея бе сред най-емоционалните.

Както Дарик-Разград писа предложението на председателя на постоянната комисия по управление на общинска собственост Наско Анастасов за нов директорски борд бе за: Александър Атанасов, Тодор Иванов и досегашния член на Съвета на директорите Метин Мутиш. В окончателния вариант на докладната за сесията те бяха представени с кратки биографии, а не както първоначално само с по 3 имена. От сивитата стана ясно, че Александър Красимиров Атанасов е магистър по право и с опит в изготвяне на договори,процесуално представителство,правни становища, искови молби, жалби и други; Тодор Илиев Иванов е инженер по комуникационна техника, Магистър по икономика и с опит по реализиране на проекти по финансиращи програми, консултантски услуги и преподавателска дейност, а Метин Зекерие Мутиш е Бакалавър по Технология на материалите и материалознанието, член на Съвета на Директорите на „Общински пазари“-Разград ЕАД от месец юни 2015г.

Инициативност, познаване на правната рамка на дейността, търговско-икономическа прозорливост, подходящо образование и опит в управлението бяха качествата, които търсехме у новите управници на пазара – обясни Наско Анастасов.

Срещу избора им се обявиха съветниците от БСП и Реформаторския блок, коментирайки, че управлението на пазара в момента е успешно. Иво Димитров от РБ заяви, че през 2008 г., когато Диана Колева е избрана в директорския борд, разградският пазар е приличал на марокански, а по време на осемгодишното си управление тя е увеличила дълготрайните материални активи почти двойно - от 430 000 лв. на 800 000 лв. Стоян Димитров от БСП пък обвини колегите си от ГЕРБ в двуличие, тъй като доскоро са давали положителна оценка за работата на борда.

Радиана Димитрова от ГЕРБ пък извади протокол от сесията през 2008 г., на която е избрана Колева за член на Съвета на директорите, в него позициите на двамата говорители на днес подкрепящите настоящото управление на пазара партии са коренно противоположни. Тогава Иво Димитров внася предложението за ново ръководство, а Стоян Димитров подкрепя статуквото. Това обаче не вся раздор с днешна дата между червени и сини и гласуването им остана единно с едно изключение.

Гласуването явно се оказа изненада за вносителите, тъй като веднага след него бе поискана почивка и ново гласуване. 17-те „за“ от повечето останали гласувания през деня се оказаха недостатъчни 16, Хами Хамиев от ДПС не участва в гласуването, намирайки се някъде извън залата. Изключението от единното партийно гласуване бе Янка Георгиева от БСП, която при поименното гласуване тихо каза „да“ на предложението за нов директорски борд.

След почивката гласуването 16:11 не се промени и докладната не бе приета, което означава, че след 6 септември „Общински пазари“ остава без ръководство.

Пазарът остана без ръководство
netinfo