Москва: Руски самолет ликвидира говорителя на Ислямска държава
Москва: Руски самолет ликвидира говорителя на Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Един от лидерите и говорител на групировката "Ислямска държава" (ИД) Абу Мохамед ал Аднани бе ликвидиран в сирийската провинция Алепо след въздушен удар на руски изтребител-бомбардировач "Су-34". Това съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС.

Руски самолети пак излетяха от Иран да бомбардират „Ислямска държава"

"На 30 август 2016 г. в резултат на удар от руския бомбардировач "Су-34" в района на Маратат ум Хауш, провинция Алепо, бе унищожено голямо съсредоточаване на бойци на "Ислямска държава" с численост 40 човека. Според потвърдена по няколко разузнавателни канала информация сред ликвидираните терористи е полевият командир Абу Мохамед ал Аднани, повече известен като "официален представител за работа с медиите на международната терористична организация", се казва в съобщението.

В текста се уточнява, че Аднани е бил смятан за втория човек в йерархията на ИД след главатаря Абу Бакр ар Багдади и е бил известен със своите призиви за осъществяване на терористични актове в страните от Западна Европа и в САЩ".

Руски самолети унищожиха обекти на групировката "Ислямска държава" в Сирия

Преди това представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс, каза, че Аднани вероятно е бил убит вследствие на удар на американската военна авиация в Сирия.

Според източника мишена на атаката във вторник бил Аднани, който пътувал с автомобил през сирийския град Ал Баб. Представителят на министерството на отбраната на САЩ обаче отказа да потвърди дали говорителят на ИД наистина е бил ликвидиран.

Руски бомбардировачи нанесоха удари в Сирия

Подобни твърдения от страна на Съединените щати обикновено се правят след няколко дни и те често биват изпреварвани от официални съобщения на въоръжените групировки, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА