Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова
Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова / БГНЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отрече да е автор на кампания срещу кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Тази сутрин в някои медии бе разпространено електронно съобщение, за което се твърди, че е от източник от кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. В него има готови коментари, с които българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова да бъде злепоставяна в социалните мрежи.

От представителството на Европейската комисия в София заявиха, че съобщение и всичко, което се съдържа в него, е абсолютен фалшификат.

В профила си във Facebook Кристалина Георгиева подчерта, че се прави жълт опит да бъде оклеветена.

„Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена. От тази сутрин се разпространява имейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на генерален секретар на ООН. Въпросният "препратен имейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо", написа Георгиева.

Тя призова авторите на „тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди".

Британски анализатор прогнозира Бокова за фаворит за ООН

От представителството на ЕК обясниха, че Служба за цифрова сигурност на Европейската комисия, която проверява случая, е информирала, че въпросният имейл не е изпратен от сървърите на комисията - компютърните системи на ЕК не са хакнати, а от сайт за изпращане на фалшиви мейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

Според тях става въпрос за зложелател, който се опитва да се представи за друго лице, за да злепостави вицепрезидента Георгиева и Европейската комисия.

Бокова се изкачи пак на трето място в битката за генерален секретар на ООН

Техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил използван и преди за подобни атаки, срещу членове на ЕК.