Малините са вкусен плод, но брането им е трудна работа. Берачите на плодове във Великобритания идват предимно от Източна Европа, като Исмигюл и Реджеб от България.

Британецът работи от 9 до 17 часа, по възможност на сянка. Земеделската работа вършат предимно гастарбайтери от Източна Европа. Но какво ще стане, ако заради Брекзита те загубят правото си да работят на Острова?

Като европейски граждани българите имат право да работят във всяка една страна от ЕС. Почти 2 милиона небританци от Европа вършат работа, която вече никой друг не иска да върши във Великобритания.

Исмигюл Исметова е берачка на плодове. "В България няма много работа. Ние имахме работа, но не ни плащаха добре. Тук е по-добре", казва тя.

А според студента Реджеп Байрам България е бедна страна и няма много пари. "Ако работех в България, нямаше да мога да си плащам образованието", смята той.

След Брекзит: Британци питат за българско гражданство

Всяка година британските фермери ангажират за сезона около 67 000 души, които работят 7 дни в седмицата, от сутрин до вечер. 80% от сезонните работници са от страните-членки на ЕС. Благодарение на тези берачи, британските селски стопани правят оборот от 1. 4 милиарда евро.

Британските потребители вече усещат какво е „Брекзит"

След референдума за Брекзит обаче не е ясно дали ниско платените източноевропейци ще имат право да работят на Острова, когато страната вече не членува в ЕС.

Ето какво казва Лорънс Оулинс, който е председател на Сдружението на овощарската индустрия: "Забранят ли този труд овощарството ще претърпи загуби, а дребните производители направо ще фалират. По-големите ще се изнесат в чужбина и вече го правят".

Според него те ще изнесат зад граница своите знания,умения и капитали. Британски овощари вече са се преместили в Южна Африка, Франция, Полша. Това е и големият страх в сдружението.

"Фермерите трябва да планират беритбата за 2 до 3 години напред. Те обаче не са сигурни дали в бъдеще ще могат да използват евтините берачи. Ето защо много от тях вече не искат да разширяват площите си. А това решение засяга не само берачите, но и опаковчиците и британските потребители, защото вносът на нетрайните плодове ще се оскъпи", смята Оулинс.