15 години след атаките от 11 септември САЩ са още по-уязвими за джихадистите
15 години след атаките от 11 септември САЩ са още по-уязвими за джихадистите / Guliver/Getty Images

Петнайсет години след атентатите от 11 септември 2011 г. САЩ вече знаят да се бранят от сложно изпипани джихадистки нападения, но все още са уязвими за по-прости операции - дело на местни екстремисти.

Обама ще отбележи 15 години от нападенията на 11 септември на церемония в Пентагона

За антитерористичните служби на САЩ "става все по-трудно" да разплитат замисли за атентати, готвени от симпатизанти на групировката "Ислямска държава" или на Ал Кайда, които използват нови технологии и разчитат вече на децентрализирани структури, обяснява Ник Расмусен, могъщият шеф на Националния антитерористичен център на САЩ, обединяващ ЦРУ, ФБР и други големи агенции по сигурността в страната.

Използването на смартфони, интернет и разпространението на неразбиваеми криптирани приложения "дава предимство" на джихадистите, казва той.

"Световната война с тероризма", обявена от САЩ след 11 септември, която дълго време бе фокусирана върху Ал Каида и афганистанските талибани, днес е насочена главно срещу ИД. Тези джихадисти доказаха, че могат да организират и вдъхновяват нападения в Европа и САЩ, извършвани от местни екстремисти - жители, а често и граждани на пострадалата държава.
Тези атаки далеч не са толкова зрелищни като 11 септември, но също вземат жертви и деморализират обществото.

Водачът на Ал Кайда заплаши САЩ с "хиляди атентати" като този от 11 септември

Ал Каида пък остава опасна дори след смъртта на своя основател Осама бин Ладен, ликвидиран през 2011 г. от американски специални сили.

Двете джихадистки групировки успяха да нароят нови радикали - от Филипините чак до Западна Африка.

Метастази на екстремизма

Екстремистката заплаха "даде разсейки", констатира Франк Чилуфо, директор на Центъра за изследвания по вътрешната сигурност към университета "Джордж Вашингтон". "Тя съществува и днес, а в някои случаи е по-комплексна", отбелязва експертът.

Поредица от изненадващи нападения в САЩ превърна борбата с "вътрешния тероризъм" в приоритет.

Обама: Касапниците в САЩ ще продължат, ако не бъде овладяно насилието с оръжия

На 12 юни 2016 г. 29-годишен американец от афганистански произход, вероятно увлечен по радикалния ислямизъм, застреля 49 души в гей клуб в Орландо (югоизточния щат Флорида). А на 2 декември 2015 г. американски гражданин от пакистанско потекло и съпругата му убиха 14 души в Калифорния.

По данни на изследователския център в университета "Джордж Вашингтон" на 102-ма души в САЩ са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с ИД, и много от тях са били вербувани чрез интернет.

Според Расмусен американските тайни служби са затруднени да следят установените от тях над 1000 потенциални екстремисти.

А плановете за нападения се разработват вече твърде бързо, в много по-тесен кръг, съответно е по-трудно да се разкриват.

Официални лица в САЩ прогнозират, че заплахата откъм ИД няма да се разсее с очакваното поражение на джихадистите в крепостите им из Ирак и Сирия.

ИД с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци" убийства

Директорът на ФБР Джеймс Коми и директорът на ЦРУ Джон Бренан многократно заявяват, че щом бъде свършено със самопровъзгласения от джихадистите "халифат", в родните си страни ще се завърнат множество чуждестранни бойци, решени да продължат борбата си.

"За ФБР преобладаваща заплаха през близките пет години ще са последиците от смазването на халифата", подчерта в четвъртък Коми.

"Стотици закоравели убийци, които няма да загинат на бойното поле, ще се пръснат" из други региони, по-специално в страните от Запада, в опит "да прехвърлят битката там", предупреди той.

Разузнаване "на тъмно"

ФБР изтъква значението на една заплаха, която става по-сериозна, откакто на службите все по-често се налага да действат "на тъмно" - потенциалните екстремисти почти системно използват неразбиваеми криптирани приложения. Бюрото гръмко призовава редица големи компании, предлагащи криптирани комуникации, да му предоставят средства за декодирането им при наличие на съдебна заповед.

Ислямска държава поела отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

ФБР и ЦРУ се тревожат и от незадоволителното съдействие на европейските антитерористични служби при обмена на данни за бивши джихадисти, които се връщат по родните места.
Расмусен изглежда доста отчаян от възможностите на САЩ и съюзниците им да обединят усилия срещу тероризма. "Имам чувството, че гребем срещу течението", казва той и отбелязва, че резултат дава най-вече двустранното сътрудничество.

Шефовете на антитерористичните служби изтъкват още, че се води ожесточена битка на идеологическия фронт. По думите им САЩ не са напреднали много в действията срещу екстремистката пропаганда.

Необходима е дългосрочна стратегия, която да обхване и социалните мрежи, но липсват средства, оплаква се Майкъл Лейтър от американската група компании "Лейдос", предлагаща разработки за отбраната и разузнаването.

Facebook задейства "Проверка за безопасност" в САЩ

"В тази сфера няма чудотворни решения. Ако пропъдим мюсюлманите, няма да постигнем нищо", добавя той по повод предложенията на Доналд Тръмп, републиканския кандидат в надпреварата за Белия дом.

Източник: БТА