Приятелството между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима
Приятелството между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима / Dariknews.bg

Вековното приятелство между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима. Това каза в приветствието си пред близо 10 хиляди присъстващи на събора на русофилите край язовир "Копринка" кандидатът за президент на България, издигнат от БСП генерал Румен Радев, а думите му бяха приети с аплодисменти и викове БСП.

Генералът отбеляза, че в момента отношенията на българската държава с Русия са в труден период, като подчерта, че е „крайно време тези отношения да стъпят на открита, ясна и прагматична основа, лишена от всякаква идеология". Кандидатът за президент, издигнат от левицата се обяви за възстановяване на диалога и доверието в тази посока и предотвратяване на ескалацията между НАТО и Русия. Той категорично заяви, че външната политика на България, съобразена с националните ни интереси, трябва да се разработва в София и да се отстоява навън, а не обратното и в никакъв случай в тази сложна обстановка Русия да не се обявява за враг. Радев се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия , които вредят и на европейската общност и на руския народ и призова за възстановяване на търговските отношения между България и Русия, както и връщането на българската продукция на руския пазар. Като „капитал" генерал Радев определи духовните и културни връзки между българския и руския народ, като каза, че е „наш дълг да предадем на следващите поколения топлотата и човечността в отношенията между двата народа."

На събора на русофилите говориха още и кандидатът за вицепрезидент на Патриотичния фронт Явор Нотев, който прочете приветствие от името на кандидата за президент на Фронта Красимир Каракачанов, в което той призовава за обединение на западния свят и Русия в борбата срещу ислямския тероризъм и новия османизъм, идващ от Турция. На "Копринка" бе и журналистът Камен Попов. Неговата кандидатура за независим кандидат за президент се издига от Инициативен комитет, а за желаещите да го подкрепят се събираха подписи. Приветствие към присъстващите русофили изпрати и президентът Георги Първанов.

13-ият събор на русофилите в България, организиран от НД "Русофили", на практика се превърна в първа заявка и трибуна за предстоящата предизборна кампания за президент на Република България.Ораторите бяха или освирквани или приветствани с аплодисменти и викове.

Приятелството между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима
netinfo

Знамената на ЕС и НАТО бяха потъпкани, а някои от присъстващите на събора на русофилите дори танцуваха върху тях