Мафия в бели престилки в Слънчев бряг. Мутри, преоблечени като лекари в курорта
Мафия в бели престилки в Слънчев бряг. Мутри, преоблечени като лекари в курорта / Снимката е илюстративна Кадър: lineikata.com.
Мафия в бели престилки в Слънчев бряг. Мутри, преоблечени като лекари в курорта
89576
Мафия в бели престилки в Слънчев бряг. Мутри, преоблечени като лекари в курорта
  • Мафия в бели престилки в Слънчев бряг. Мутри, преоблечени като лекари в курорта

Скандални практики в медицинското обслужване в най-големия курорт у нас - Слънчев бряг, разкри в интервю за „Дарик - Бургас" председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. В анализ на туристическия сезон Иванов посочва 15,35 процента ръст само за август тази година или 65 618 на летовници повече в сравнение с предходната, но в същото време подчертава шокиращи детайли в осъществяването на здравна помощ за пациентите в курорта.

Охранители, дегизирани като лекари, рекетират чуждестранните туристи в Слънчев бряг. Яките момчета всъщност са гардове в частни кабинети и клиники в курорта. По подобие на служители от колекторски фирми, събират дългове от летовници. Председателят на туристическата камара Иван Иванов дава пример с рутинна медицинска манипулация - превръзка на ръка, за която в Слънчев бряг се иска между 500 и 800 лева. Пациентите често нямат толкова пари в себе си, което автоматично ги превръща в длъжници.

В печелившата схема на здравеопазване в Слънчев бряг са замесени дори сервитьори и администратори, които работят на твърд хонорар към медицинските центрове. А всеки сигнал за пиян летовник, който би могъл да се превърне в клиент на здравен кабинет, носи чиста печалба. Парите се дават на ръка и не се отчитат никъде.

Източници на „Дарик" разкриват и още един прелюбопитен детайл от здравните практики в комплекса - линейките са в движение 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В моментите, в които не се озовават на сигнали, търсят сами пияни туристи, за които се предполага, че не биха си спомнили за извършени медицински манипулации.

За коментар по темата се обърнахме към Регионалната здравна инспекция в Бургас, която би следвало да контролира осъществяването на медицинска дейност в курорта. До момента от институцията официален коментар няма.

От Регионалната камара настояват Министерството на здравеопазването да въведе таван на пределните цени за медицински услуги и по-строг контрол. В противен случай хаосът ще се задълбочи.