Какво означава бедно германче?
Какво означава бедно германче? / DarikNews.bg, архив

Все повече деца в Германия са застрашени от бедност. Това сочат резулатите от едно актуално проучване. Но какво означава това? От какво се лишават бедните германчета?

За разлика от много други страни по света, децата в Германия не се борят за оцеляване. В сравнение с бедните деца в Бангладеш или Буркина Фасо например бедните германчета живеят привилегировано - те имат покрив над главата, дрехи и играчки, получават лекарства и достъп до образование. И въпреки това: и в Германия все повече деца растат в бедност. Това става ясно от изследване, публикувано от фондация "Бертелсман". В него се казва: "Почти два милиона деца в Германия днес растат в семейства, зависими от социалните помощи. Много повече, отколкото преди пет години." А децата, чиито родители са безработни и са зависими от държавните помощи, т.нар. Харц IV, минават за бедни.

Без собствена детска стая

Какво означава "детска бедност" в една от най-богатите страни на света? "Бедните германчета са принудени да се лишават от много неща", обобщава експертката по въпросите на семейната политика към фондация "Бертелсман" Анете Щайн. Лишенията започват още вкъщи. Много често бедните деца нямат отделна стая, където да се усамотят или да си пишат домашните. Те се хранят нездравословно и вместо плодове и зеленчуци често на трапезата у дома има фаст фууд. А неправилното хранене води и до по-чести заболявания.

В студията се казва още, че децата от бедни семейства много често са "социално изолирани", защото родителите им нямат пари за екскурзии, уроци по музика или спортни курсове.

3/4 от домакинствата в България живеят с доход под необходимото

Всичко това се отразява негативно върху образованието на децата. "Целият образователен период при тези деца протича много по-проблематично, отколкото при децата от материално осигурените семейства", каза експертката по въпросите на семейната политика. Разбира се, че и родителите с ниски доходи подкрепят децата си - в рамките на възможностите си. Много често обаче бедността се затвърждава в семействата. "Колкото по-дълго живеят децата в бедност, толкова по-голям е рискът бедността да окаже отрицателно влияние върху тяхната събда", казва Анете Щайн. Така например в университетите рядко се срещат деца на родители, които са зависими от Харц IV.

Работещите бедни българи са 600 000 души

Изследването на фондация "Бертелсман" показва, че особено застрашени от бедност са дъщерите и синовете на самотни родители, както и децата от многодетни семейства. Изглежда, че роля играе и местожителството. По принцип рискът от обедняване в богатата Южна Германия е значително по-малък, отколкото в по-слабо развитите индустриални области като Северен Рейн-Вестфалия. От студията става още ясно, че почти всяко пето дете в източната част на Германия расте в бедност. На много по-добър старт в живота могат да разчитат децата, които израстват в Бавария или в Баден-Вюртемберг, където бедните деца са по-малко от 10%.

Бедността води до депресия

Две евро отгоре?

Всъщност няма нищо ново в това, че детската бедност в една богата държава като Германия расте. Изследването на фондация "Бертелсман" обаче ясно показва, че всички мерки на държавата срещу тази тенденция досега са били неефикасни. До подобен извод стига и последният доклад за бедността, изготвен от няколко социални сдружения в Германия. Те настояват за "детски надбавки, които са съобразени с потребностите на децата и подсигуряват тяхното съществуване". Защото, според тях, щастливото детство не бива да се мери по дебелината на портфейла на родителите. Все пак има значение дали детето е лишено от музикално обучение, от био-храни, от частни уроци, от семейна отпуска или от участие в някой футболен клуб.

Според президента на германския фонд за закрила на децата Томас Крюгер последното предложение на федералния финансов министър Волфганг Шойбле за увеличаване на детските надбавки с две евро за дете няма как да заличи тази разлика.