Борисов: В Братислава ще поискаме 160 млн. евро
Борисов: В Братислава ще поискаме 160 млн. евро / netinfo

България ще поиска 160 млн. евро от Европейски съюз за спаряне с бежанската криза. Това ще се случи по време на срещата на Върха, която трябва да се проведе в петък. Информацията обяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира сухопътната ни граница при ГКПП „Лесово" заедно с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Вишеградкста четворка ще даде заедно подкрепата си за България, увери от своя страната унгарският министър-председател. Според него, страната ни пази добре границите си и „няма следи от наивност".

„Без европейски приказки, границата се пази добре. Най-големият проблем на Европа е наивността по отношение на мигрантите. Затова и в Европа към момента има над 1 млн. нелегални мигранти", обяви Виктор Орбан. По думите му, защитата на външната европейска граница е приоритет, около който трябва да се обединят всички членки в общността.

Борисов допълни, че българските и турските власти работят в много добри дипломатически отношения. Премиерът е категоричен, че отдавна вече не се говори за ултиматума на Турция от през октомври.

„Турция разбра сама, че поставянето на ултиматуми на ЕС не е полза за никого", каза той. Борисов допълни, че Либия и Сирия трябва да имат зони за сигурност, в които бежанците да се чувстват в безопасност. Пред Виктор Орбан министър-председателят обяви, че не иска в петък да чува как ЕС помага на България, а да „се каже, че България има нужда от тези пари".

„Наслушахме се на приказки от типа: „Ние с вас, можем повече", затова в петък искам да чуят как Европейския съюз помага на страната ни", каза още Бойко Борисов.