Грета: Ние не сме изроди
Грета: Ние не сме изроди / Лалка Димитрова
Грета: Ние не сме изроди
89706
Грета: Ние не сме изроди
  • Грета: Ние не сме изроди

„Ние не сме изроди. Някои хора, когато се разминават с нас, се кръстят, плюят в пазва и си опъват ушите против уроки". Така коментира положението на хората с различни увреждания в България нашата съгражданка Грета Аспарухова, която се придвижва в инвалидна количка. Тя беше гост в днешното предаване на Дарик Югоизток по темата за протеста на родителите на деца с увреждания пред социалното министерство.

„В момента се хвърля медиен прах в очите на хората, незапознати с нашите проблеми. Възниква недоволство в обществото за тези 930 лева на месец за асистент, които ще бъдат отпускани на семействата на тези деца. Но никой не знае по какъв критерий ще бъдат давани тези пари. А когато детето навърши 18 години, ще изчезне ли? Или по чудо проблемите му ще се решат с магическа пръчка?", попита риторично Грета.

Тя нарече програмите и мерките на социалното министерство „кухи, които не са от полза на нито един българин с увреждания" и обясни, че административната тежест, с която тези хора са натоварени е такава, че те просто се отказват да търсят своите права. „Отношението на държавата към най-слабите и беззащитни е мародерско, ние не сме просяци, искаме просто да бъдем част от това общество не изолирани и низвергнати, от съжаление нямаме нужда, искаме да бъдем разбрани, да ни чуят и да заработим заедно за да променим нещата", добави Грета Аспарухова

Чуйте целия разговор с нея в звуковия файл