Ген. Румен Радев: Знам цената на войната, искам да работя за мира
Ген. Румен Радев: Знам цената на войната, искам да работя за мира / БГНЕС, архив

Досега винаги съм се готвил за война и понеже знам цената на войната, искам да работя за мира - в България, в Европа, за мир с Русия. Ние нямаме интерес да бъдем във война. Това каза пред бТВ кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев.

Бих обявил война на всяко решение, което не обслужва интересите на българския народ. Формата й в инструментариума на президента се нарича вето - то е социален филтър на решенията, които са в разрез с интересите на народа, посочи той.

Ген. Радев: Можем и трябва да бъдем отговорни за бъдещето на България

Това, че БСП ме е издигнала, не означава, че съм заложник на БСП, категоричен беше ген. Радев. С цялата си кариера съм доказал, че съм човек, който може да казва "Не" и не се ръководи от лични интереси. Неизвестното поражда напрежение, но си бях дал сметка за нещата, които ме чакат. Нямам изненади, включително черната кампания и оплюването, посочи той.

Президентът Росен Плевнелиев имаше много положителни инициативи, има неща, които аз не одобрявам, но в крайна сметка оценката я дава българският народ, посочи още генералът.

Социолог пресмята коя кандидатура за президент би била печеливша

"Аз съм българофил. Завършил съм в Америка две академии, летя на руски самолет, но не съм нито русофил, нито германофил, нито американофил. Аз съм български офицер и държа България да има ясна, последователна и независима политика в рамките на НАТО и ЕС", каза още кандидатът за президент на БСП.

Обявената от жълти медии за любовница на ген. Румен Радев се оказа негова съпруга

Ген. Румен Радев отново потвърди, че решил да се впусне в надпреварата за "Дондуков" 2 заради несъгласието си с политиката, която води Министерството на отбраната в областта на военната ни авиация. "Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, може да влияе, може да изиска цялата информация за състоянието на въоръжените ни сили, да иска отчет как вървят проектите за модернизация", поясни Радев.

Междувременно днес от БСП съобщиха, че на 19 септември ще се състои учредителното събрание на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата за президент на ген. Румен Радев и за вицепрезидент - на Илияна Йотова.

Негови членове ще бъдат академици, професори, доценти, учени, творци, юристи, политолози, анализатори, лекари, преподаватели, генерали, полковници, кметове, олимпийски, световни и европейски шампиони, предприемачи, студенти и други. Стефан Данаилов, представляващ Инициативния комитет, и председателят на НС на БСП Корнелия Нинова ще внесат документите за регистрация за предстоящите президентски избори в ЦИК.