Шестнадесети пленер на Дарик „Звук и цвят”
Шестнадесети пленер на Дарик „Звук и цвят” / Веселин Максимов

Вече работи шестнадесетият пленер на Дарик "Звук и цвят". За пореден път Дарик радио покани 14 интересни и разностранни художници да участват в събитието, което по тредиция се провежда в края на лятото. Този път творческата среща е в хотелски комплекс "Магнолиите" - Приморско клуб.

И тази година край морето отново заедно ще рисуват и общуват Андрей Даниел, Христо Кърджилов, Стефан Божков и Румен Атанасов. Новите попълнения са: Борис Праматаров, Валентин Узунов, Елена Панайотова, Емил Атанасов, Еслица Попова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Моника Роменска, Румен Нечев и Светлозар Бенчев.

Те ще отбележат края на тазгодишната си среща с финална изложба, на 24 септември, в галерия „Георги Баев" в Бургас. Колекцията от пленерите на Дарик вече наброява над 300 картини, сътворени от над 120 художници. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременното българско изобразително изкуство.

Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само допринася за раждането на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

Експозиции от 15-те пленера досега са гостували в дом „Витгенщайн" във Виена, в галериите за съвременно изкуство в сръбските градове Ниш и Цариброд, в Българските културни институти в Прага и Лондон, както и в големите градове на Блгария.