Шпагатът на Меркел
Шпагатът на Меркел / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел си направи самокритика, но по отношение на бежанската политика продължава да държи здраво на своите убеждения. Тя иска да ги обясни по-добре. Това обаче може да има различни от желаните от нея последици, пише вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в коментарен материал, озаглавен "Шпагатът на Меркел".

Меркел призна отчасти своята вина за лошия изборен резултат на ХДС

Второто поред наказване на Християндемократическия съюз (ХДС) на избори направи така, че дори и канцлерът вече да не може да да стои и просто да вдига рамене, отбелязва германският ежедневник. Фактът, че някога гордата берлинска структура на ХДС вече не е в състояние дори да играе ролята на младши коалиционен партньор в управлението на кмета от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), далеч не трябва да се приписва само на сметката на Меркел. Нейната упоритост по отношение на миграционната политика обаче се превърна навсякъде в бреме за ХДС, което в зависимост от политическите дадености се проявява по-слабо или по-силно, но никъде в полза на партията.

Меркел, която някога теглеше ХДС нагоре, от есента го тегли надолу. Партията й търпеше това, защото политиката на канцлера носеше пасиви и за ГСДП.

Партията на Меркел понесе тежък удар на изборите в Берлин

Колкото повече обаче наближава изборната 2017 г., толкова повече се затвърждават успехите на партия "Алтернатива за Германия", и колкото повече ГСДП се разграничава от Меркел, толкова по-силни ще стават отново безпокойствата в ХДС. Притисната от критиците в редиците на собствената й партия, които се безпокоят за нейното място, след вече предприетите корекции на миграционната политика тя направи и публично признание, че са направени грешки. Това обаче не е разграничаване от решенията от есента на миналата година и стоящите в основата им убеждения.

Изразената от Меркел (само) критика се отнася преди всичко до това, че тя дълго време се е уповавала на Дъблинската система. Канцлерът обаче изглежда все още не разбира безпокойството от наводняването на Германия с чуждестранни елементи, коментира вестникът.

Меркел дори продължава да не иска да уважи искането на Християнсоциалния съюз (ХСС) за въвеждане на горни граници, въпреки че различията между двете сестрински партии по този въпрос изобщо не са толкова големи. За нея все още не е чак толкова належащо да позволи триумф на баварския премиер и председател на ХСС Хорст Зеехофер.

Меркел обаче може да продължи да бъде канцлер и след есента на 2017 г. само ако ХДС отново стане първа сила в Бундестага и ако в лагера на левите партии се намери такава, която да предпочете съюз с блока ХДС/ХСС пред коалиция със Зелените. За да подготви необходимия за това шпагат, Меркел иска да обясни още по-добре на германците (може да се предположи, че и на ХСС) "насоката, целта и основните убеждения" на своята бежанска политика. Сигурно не само в Мюнхен се опасяват, че тя ще успее в това си начинание, но с различни от желаните от нея последици.

Източник: БТА