Москва е градът на милионерите, милиардерите, олигарсите и техния антураж. Те определят руската политика.

Какво мислят за Русия и за руския елит, който познават отлично, двама богаташи? Те са художникът Никас Сафронов - един от най-богатите художници в Русия и руският милиардер Александър Лебедев.

Според Никас Сафронов една незряла демокрация е много по-опасна от орязаната демокрация, като тази в Русия. "Путин върши неща, каквито никой преди него не е правил, освен Исус Христос може би. Изпитвам безкрайно уважение към нашия президент", казва художникът.

Путин получи внушителен вот на доверие от народа

Според милиардера Лебедев е мит, че режимът на Путин отнема нещо на хората. Един от многото бизнеси на милиардера е производството на части за електроцентрали. Досега търпи само загуби, но въпреки това продължава. Защото може да си го позволи. И защото вярва в силата на Русия и в нейната икономика. "Нашата икономика ще се изправи на крака, но първо трябва да бъдат създадени условията за това развитие. Руските предприятия са на дъното, защото за тях все нямаше пари. Всичко се крадеше. Както тук в този завод, например. Моят предшественик е днес зад решетките", казва Лебедев.

Руснаците чакат 2018 г., за да изберат отново Путин

Руската икономика е слаба заради ниските цени на петрола и западните санкции. Държавата харчи все по-малко пари за своите граждани, а ножицата между бедни и богати се разтваря все по-широко. Москва обаче блести. Цените на недвижимите имоти се покачват постоянно. В района около Патриаршеските езера имотите са точно толкова скъпи, колкото в най-престижните парцели в Лондон и Ню Йорк. Тук живее златното поколение на Русия. И с охота харчи парите си.

Това е може би най-скъпият квартал в Москва. Да притежаваш апартамент тук е въпрос на престиж, а не на необходимост.

Никас Сафронов има имот тук, на площ 800 кв метра. Художникът показва своя дом, който се намира само на няколко минути от Кремъл. Всеки експонат в дома му е рядкост. Сафронов много държи на това. Имотът му се оценява на около 40 милиона долара, а стилът му - пъстра смесица от всички стилове. Най-скъпи са портретите на могъщите. Сафронов е нещо като придворен художник. Приятел е на олигарси, на министри, на елита. "Рисувам лица, които са интересни. Никой не иска да знае кой желае да спечели 1 милион от тото, но всеки иска да види кой го е спечелил. Путин е професионалист, мъж, патриот. Човекът, който намирам за изключително интересен и когото уважавам", казва Никас.

При Александър Лебедев е по-различно. Той е смятан за критик на Путин. Бизнесменът финансира изданието "Новая газета". Навремето е бил депутат в руския парламент, а днес разкрива корупционни афери. Реагира обаче много предпазливо, когато става дума лично за Путин и за неговото отношение към олигарсите. "От морални съображения не искам да заставам на страната на олигарсите Те са спечелили парите си чрез нелегални приватизации. Знам го по-добре от всеки друг. Моите разследвания засягат лично Путин. Той не е присвоил никакви пари. Разбира се, има резиденции, скъпи коли, самолети и така нататък, но това всъщност е без значение за него. Той би спал добре и в палатка", категоричен е милиардерът.

След хаоса на 90-те години Путин върна на руснаците предишното им величие. Мнозина искрено вярват в това. Всички портрети на Никас Сафронов се концентрират именно върху това величие, което според художника, западът просто не оценява подобаващо. "Западът използва Русия за сплашване, а това е неправилно. Русия си остава важна част от този свят. Без Русия няма Германия, няма Полша, няма Европа. Светът не може да съществува без Русия. Също както не може да съществува и без пчелите, макар че те понякога жилят", смята художникът.

Офисът на Александър Лебедев не е толкова близко до Кремъл, колкото палатът на Сафронов. Но и той вярва, че със сегашната си политика Русия е поела по правилния път. "Много от проблемите, за които се твърди, че измъчвали Русия, всъщност не са чак толкова сериозни. Кризата достигна своя апогей, ние се приспособихме, след изборите ще имаме нов парламент".

Телохранителят на Путин и още живописни лица влизат в руския парламент

Много хора от поколението на Путин вярват в бъдещето на Русия. И почти не отправят критики. Според тях Русия е единствена по рода си и за нея трябва да важат единствени по рода си правила.

"Русия е непобедима. Тя няма да стане нито комунистическа, нито европейска. Русия винаги е живяла според своите си закони. И винаги е вървяла по свой собствен път", смята Сафронов.

Който има пари може да си позволи своята собствена златна Русия, с надеждата, че тя ще си остане такава, каквато е.