Изящните 13 в Георги Баев
Изящните 13 в Георги Баев / Дарик Бургас
Изящните 13 в "Георги Баев"
89915
Изящните 13 в "Георги Баев"
  • Изящните 13 в "Георги Баев"

При огромен интерес преди броени минути беше открита изложбата финал на шестнадесетия пленер на Дарик радио „Звук и цвят". По традиция всяко издание се провежда край морския бряг. Тази година обаче за първи път картините на тринадесетте именити художници, които в продължение на седмица твориха в Магнолиите - Приморско клуб, бяха подредени в бургаската къща-музей „Георги Баев".

Културни дейци, художници и поети, представители на държавни, обществени структури и политически партии си дадоха среща в галерия „Георги Баев" за най-яркото събитие в есенния културен афиш на Бургас.

Изложбата по повод 16-тото издание на пленера на Дарик радио „Звук и цвят" се провежда за първи път в морския град. И отново за първи път участниците бяха предизвикани да рисуват по стихове на големите български поети. Проектът на Дарик „Стиховете остават" стъпи предпремиерно в Бургас. През януари, следващата година, в столицата предстои и голяма мултимедийна изложба.

Като част от проекта, тринадесетте майстори на четката бяха вдъхновени от любими стихове на известни българи, прочетени и преписани саморъчно на хартия в националния ефир на радиото.
Своето вдъхновение в стихове и четка показаха Андрей Даниел, Христо Кърджилов, Стефан Божков и Румен Атанасов, Борис Праматаров, Валентин Узунов, Елена Панайотова, Емил Атанасов, Еслица Попова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Моника Роменска, Румен Нечев и Светозар Бенчев.

За ценителите на изкуството, изложбата ще остане в Бургас до средата на октомври. Колекцията от пленерите на Дарик вече наброява над 300 картини, сътворени от над 120 художници. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременното българско изобразително изкуство.

Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само допринася за раждането на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.