Древен свитък разкрива тайните си
Древен свитък разкрива тайните си / Thinkstock/Getty Images

Древният свитък Ейн-Геди е завит и запечатан. Изглежда, че никога няма да бъде разгънат. Освен това е овъглен. Това обаче не попречило на учени да открият и да реконструират текста от свитъка, съобщи ЮПИ.

Става въпрос за първия сериозно повреден древен свитък, чийто текст е реконструиран, без да е било нужно разгъването му.

Учени от университета на Кентъки използвали 3D сканиране, за да направят реконструкция на части от текста. В завития свитък били идентифицирани 35 реда от текста, 18 от които са съхранени. Останалите 17 били реконструирани.

Хилядолетно гробище разбулва тайните на библейския народ на Голиат?

Свитъкът носи името на синагога в Израел, където археолози го извадили от земните недра през 1970 г. Съдържанието му е библейско. При предишен анализ на свитъка бяха открити 8 стиха от Левит, третата книга от Библията.

Учените са на мнение, че успешното ново сканиране ще предостави още една възможност на експерти да преведат древния текст. "С помощта на впечатляващата томографска технология сега можем да фокусираме вниманието си върху ранната история на библейския текст, тъй като свитъкът Ейн-Геди датира от първите векове на новата ера", заяви Емануел Тов от Еврейския университет.

Разкриха тайни за библейски текстове

Учените се надяват, че изследването им ще е от полза за други, които ще дешифрират текста. "Предоставяме всички данни за свитъка Ейн-Геди, включително от сканирането и геометричния ни анализ - поясни експертът по компютърни науки Брент Сийлс от университета на Кентъки. - Смятаме, че общността на учените ще се поинтересува от събраните от екипа ни данни."

Учени откриха 13 древни черепа с необичайни отвори

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Източник: БТА