Туристи и парижани се насладиха на Един ден без коли в Париж
Туристи и парижани се насладиха на Един ден без коли в Париж / pixabay.com

Парижани и туристи днес се наслаждаваха на френската столица без автомобилно движение, предаде Франс прес.

Те може да обикалят на воля из парижките булеварди и улички само с велосипеди, тротинетки или пеша. Забранени за автомобили бяха пътни артерии с обща дължина 650 километра. Зоната обхващаше почти половината от града. В другата част скоростта за автомобилите днес беше ограничена на 20 километра в час.

Тестваха минибуси без шофьор по улиците на Париж (СНИМКИ)

Инициативата "Един ден без коли в Париж" ще се състои всяка година. Целта й е да се насърчи ползването на превозни средства, които не замърсяват въздуха.

Кметицата на френската столица Ан Идалго превърна в един от приоритетите си намаляването на колите в центъра на града. От 1 януари на най-замърсяващите околната среда коли беше забранено да се движат през седмицата. През май Идалго обяви, че булевардът Шан-з-Елизе ще бъде пешеходен всяка първа неделя на месеца.

На разходка без коли по "Шанз Елизе"

Сега тя иска да забрани и движението на автомобилите по голяма част от пътищата покрай кейовете на Сена, прекосяващи столицата от запад на изток. Тази забрана трябва да бъде гласувана утре на заседание на общинския съвет на Париж. Идеята е подкрепяна от левицата и еколозите, но не и от десницата, която се опасява, че подобна забрана ще доведе до повече задръствания в Париж.

След неделята без автомобили, следващия уикенд автомобилите ще завладеят Париж, когато започва световното автомобилно изложение. То ще бъде открито идната събота.

Източник: БТА