Клинтън и Тръмп влизат в първи телевизионен дебат: какви са залозите
Клинтън и Тръмп влизат в първи телевизионен дебат: какви са залозите / Guliver/Getty Images

В понеделник, в 21.00 часа източноамериканско време (1 часа по Гринуич на 27 септември) ще се състои първият дебат между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, предаде Франс прес.

Дебатът ще се проведе шест седмици преди президентските избори, насрочени за 8 ноември. Той ще е един от силните моменти в предизборната кампания и повод за двамата кандидати отново да се представят пред избирателите, които в по-голямата си част не харесват нито единия, нито другия, отбелязва Франс прес.

Клинтън и Тръмп са с почти с изравнени позиции, сочат проучвания

Очаква се дебатът да привлече рекорден брой зрители, като се има предвид, че в него участват такива противоположни личности като Доналд Тръмп и Хилари Клинтън.
Сцена на дебата ще бъде университетът Хофстра в град Хемпстед на Лонг Айлънд, на един час път от Ню Йорк. Мястото е класическо за провеждане на дебати и беше използвано за целта през 2008 г. и 2012 г.

Тръмп вдигна градуса за първия телевизионен дебат с Клинтън

Дебатът ще продължи 90 минути и ще е в 6 части от по 15 минути. Няма да има рекламни паузи. Три ще са темите на дебата - управлението и курсът на САЩ, просперитетът и сигурността. Модераторът на дебата ще открие всяка част с въпрос и всеки кандидат ще има две минути, за да отговори. После двамата кандидати ще могат да реагират на отговорите, които са дали. Модераторът ще използва оставащото време, за да задълбочи разговора по дадената тема. Всяка от трите теми ще се обсъжда 30 минути.

Клинтън и Тръмп - на война с медицинските картони

Модератор на дебата е петдесет и седем годишният Лестър Холт. Той е уважаван журналист и водещ на вечерните новини по телевизия Ен Би Си, която е най-гледаната в страната. Холт вече беше модератор на дебат по време на първичните избори на американските демократи.

Петте предизборни кошмара на Хилари Клинтън

За Хилари Клинтън залогът на днешния дебат ще бъде да покаже, че тя е подходящ кандидат за президент в момент, в който допитвания до общественото мнение показват, че 55 процента от американците не са на това мнение. Кандидатката на Демократическата партия ще използва дебата, за да демонстрира опита и познанията си по различните теми, които ще се обсъждат. Тя ще има възможност и да обърне страницата на историята с пневмонията си, която породи редица спекулации в медиите.

Тръмп сам призна, че понякога говори прибързано (ВИДЕО)

Залогът за Доналд Тръмп ще бъде да покаже, че е човек, който би могъл да изпълнява президентските функции, че е компетентен по дискутираните въпроси, че може да не губи контрол по време на напрегнат дебат, в който има само един опонент. Тръмп ще трябва също така да убеди републиканците, които го възприемат като аутсайдер в Републиканската партия, че ако бъде избран, той ще бъде истински републикански президент.

Очаква се дебатът да подобри рекорда по гледаемост, поставен от кандидат-президентския дебат на демократа Джими Картър и републиканеца Роналд Рейгън на 28 октомври 1980 г. Тогава 80,6 милиона зрители останаха пред телевизионните екрани.

От днешния дебат бяха изключени по-малко популярните кандидати за президент. Това са Гари Джонсън, кандидат на Либертарианската партия и Джил Стейн, кандидатка на Зелените. В неотдавнашните допитвания те се ползваха съответно с подкрепата на 8,9 процента и на 2,9 процента от избирателите. За да бъдат поканени в дебата, те трябваше да имат подкрепата на 15 процента от гласоподавателите.

Асандж: Да избираш между Тръмп и Клинтън е като да се колебаеш между холера и гонорея

За днешния дебат всеки един от двамата кандидати разполага с по няколкостотин места в залата и може да покани когото си избере да присъства на живо. Темата за гостите на дебата винаги е била чувствителна.

Източник: БТА