Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище / Thinkstock/Getty Images
Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
89930
Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
  • Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
  • Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище

Четири години след атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово" делото срещу обвиняемите за трагедията Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан не тръгна в специализирания съд.

Фалстартът се дължи на големия брой нередовно призовани свидетели в процеса. Призоваването на пострадалите към момента представлява трудност, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Калина Чапкънова.

Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

Съдът спази процедурата по Наказателно-процесуалния кодекс. Налице са изключителни затруднения при призоваване на пострадалите и разясняването на техните права, като те произтичат от това, че хората са чужди граждани, коментира Чапкънова.

Съдът е допуснал изпълнение на молби за правна помощ и едновременно с това е направено всичко възможно, съобразно предвидените възможности в НПК, тези хора да бъдат призовани и да им бъдат разяснени правата, включително и чрез призоваването им по телефон.

Прокурорът посочи, че е имало и редовно призовани пострадали лица. Следващото заседание по делото е на 10 ноември и срокът, който съдът е определил, е напълно реалистичен.

Датата на следващото заседание по делото е съобразена с факта, че в Израел предстоят празници и октомври има само пет работни дни.

4 години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

В обвинителния акт срещу Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас през лятото на 2012 г.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, пристигнали на летището, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е български гражданин, както и извършителят на атентата. При нападението бяха ранени 35 души.