Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби
Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби / БГНЕС
Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби
89955
Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби
Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби
  • Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби
  • Гардиън за надпреварата за ООН: Балканска интрига и геополитически борби

Ако Кристалина Георгиева влезе в борбата за генерален секретар на ООН, ще се сблъска с ветото на Русия, тъй като е част от Еврокомисията, която наложи санкции на Москва, пише британският вестник „Гардиън".

Кремъл след противоречиви съобщения: Не подкрепяме смяна на българския кандидат за ООН

Съветът за сигурност на ООН провежда петото от серията гласувания, за да избере победител сред деветимата претенденти за висшия пост. Ако българският официален кандидат Ирина Бокова получи 10 "окуражаващи" вота, на премиера Бойко Борисов ще му бъде трудно да я изтегли от състезанието. При по-малка подкрепа обаче това може да се случи, коментира пред изданието експертът по въпросите на ООН в Европейския съвет за международни отношения Ричард Гауан.

Според него е възможно и друго развитие - петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН да загърбят различията си по номинациите и да се обединят зад един кандидат, за да запазят правото си да определят всеки следващ генерален секретар.

Британски букмейкъри откроиха Топ 4 на кандидатите за ООН

Геополитически борби и балканска интрига. Така „Гардиън" обобщава надпреварата за генерален секретар на ООН. Според британския ежедневник битката за най-висшия дипломатически пост в международната общност е съпроводена с хакнати имейли, лъжливи акаунти в Туитър, клевети и задкулисни сделки.

Днес страните-членки на Съвета за сигурност провеждат последното си "предварително" гласуване за измерване на одобрението спрямо деветимата кандидати за поста на Бан Ки-мун.

Категоричен лидер до момента е бившият португалски премиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Той беше водещ претендент при първите три гласувания, а при четвъртото, на 9 септември, получи 12 насърчаващи гласа и само два "не насърчавам". Пътят му към поста на генерален секретар обаче може да бъде блокиран от Русия, според която е ред на източноевропеец да оглави ООН. Миналата седмица в профил на Гутериш в Туитър се твърдеше, че той си е осигурил подкрепата на Москва. Впоследствие обаче се оказа, че профилът е фалшив.

Ще бъде ли заменена наистина Ирина Бокова в битката за ООН?

Вторият във временното класиране - словашкият външен министър Мирослав Лайчак, изненадващо стана подгласник на лидера, след като премиерът му Роберт Фицо посети руската столица четири дни преди третото неформално гласуване в Съвета за сигурност и публично разкритикува санкциите срещу Русия. По тази причина обаче Лайчак е уязвим, тъй като може да получи вето от някои от западните постоянни членки.

"Бронзовият медалист" - сръбският външен министър Вук Йеремич почти сигурно ще се сдобие с вето от страна на САЩ. Американците не могат да му простят несъгласието с обявяването на независимостта на Косово, а го обвиняват и че като бивш председател на Общото събрание използвал трибуната за "националистическа реторика".

Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова

Като реакция на опитите на германския канцлер Ангела Меркел да смени българския кандидат за генерален секретар на ООН дойдоха категорично негативното отношение на Русия, както и на Франция, която видя в това действие на Берлин опит за вмешателство в нещо, което е работа на Съвета за сигурност, пише „Гардиън" и припомня задкулисната кампания Ирина Бокова да бъде заменена от Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева намекна, че може да влезе в надпреварата за ООН

Изходът от тази мъчителна борба ще се реши след днешното гласуване. Ако Русия може да осигури на Бокова 10 насърчителни гласа, за премиера Бойко Борисов ще е трудно да я извади от състезанието. Ако обаче остане със седем или осем - тя не е в безопасност, коментира пред "Гардиън" Ричард Гауан, експерт по въпросите на ООН в Европейския съвет за международни отношения. Дори да се включи на късен етап в надпреварата, Георгиева пак може да се натъкне на вето от страна на Русия. В крайна сметка тя е член на Европейската комисия, налагаща санкции срещу Москва, пише вестникът.

Ричард Гауан допуска и друг вариант на развитие. Според него "постоянните пет" може да загърбят различията си по номинациите и да се обединят зад един кандидат, само и само за да запазят правото си да определят всеки следващ генерален секретар". "Ако нещата се проточат твърде дълго, това може да предизвика желания изборът да се разшири и Общото събрание да пожелае да играе по-голяма роля в процеса", коментира експертът.

На 3 октомври ще стане ясно на кой от кандидатите за ООН ще бъде наложено вето

За да бъде избран бъдещият генерален секретар на ООН, той трябва да получи най-малко 9 от 15 гласа "за" в подкрепа на кандидатурата си и нито един "против" от страна - постоянен член на Съвета за сигурност. Петте държави с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция.

Заплахата от вето ще стане по-остра на следващия кръг, когато постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини. Онзи, който получи цветна бюлетина сред гласове "не насърчавам", ще знае, че се е сблъскал със стена, пише британският вестник.