Бокова: Не искам да коментирам думите на Борисов
Бокова: Не искам да коментирам думите на Борисов / БГНЕС, архив

Българският кандидат за генерален секретар на ООН - Ирина Бокова, остава на шеста позиция засега след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност.

"Това е един процес, в който на практика са много предварителни тези класирания, това е едно позициониране на отделните групи страни, на очаквания от определени кандидати. Не мога да скрия, че винаги съм била първа сред жените кандидатки на този етап. Реалното ще се види чак след пети, когато ще се въведат цветните бюлетини. Въпреки че и това няма да е окончателно, защото много пъти е имало процеси на цветни бюлетини, Кофи Анан е избран, след като 7 пъти е имал цветни бюлетини. При предишни гласувания е имало и по 14 пъти. Това е един процес", коментира Бокова пред БНТ.

Бокова е шеста след поредното гласуване за генерален секретар на ООН

Тя отказа да коментира изказването на Борисов, че правителството може да преразгледа позицията за подкрепата си към Бокова, ако тя не вземе едно от първите две места:

"Аз не бих искала да коментирам думите на премиера. Уважавам българските институции, уважавам и това, че политическата отговорност се носи от политически лидери. Той има своите анализи и позиция. Бих искала да кажа, че съм изключително благодарна на българския президент, който тук публично заяви подкрепата си от името на държавата. Това без съмнение прави силно впечатление. И смятам, че с една такава подкрепа мога да продължа и по-нататък", каза още Бокова.