Мнозина в католическа Полша смятат аборта за грях. Все повече жени рискуват живота си, абортирайки нелегално. Сега се заговори дори за пълна забрана на абортите.

Каролина е една от многото, минали по този път.

Днес Каролина играе с малката си дъщеря, радва и се всеки божи ден. Полякинята вече има зад гърба си един аборт. Изключително трудно решение в католическа Полша, където отдавна упражняват натиск върху жените, които правят аборти. А откакто на власт дойдоха национал-консерваторите дори са заговори за пълна забрана на абортите.

"Затягането на закона ще доведе до още повече човешки трагедии. От личен опит знам на какво са готови жените в такава ситуация. Спомням си как обмислях дали да не си бия сама някаква инжекция. Беше ужасно. Трудно ми е да го обясня, но знам, че тогава бях готова да рискувам живота си. Просто не можех да си позволя тогава да имам дете", разказва Каролина.

В онези години Каролина се чувствала твърде млада, а и връзката с бащата на детето нямала бъдеще. Подобни мотиви обаче не са достатъчни за легален аборт в Полша. Затова тя потърсила помощ чрез интернет. Но жената, при която потърсила помощ в една клиника, се оказала отявлена противничка на абортите.

Абортите се увеличават, хората искат по-малки семейства

"Каза ми, че няма да разреши аборта. Най-ужасно беше в чакалнята, където седяха жени в напреднала бременност и майки с новородените си деца. Жената ме принуди да погледна всяко едно бебе, караше ме да галя малките им ръчички и пред всички жени ме попита: Нима искаш да убиеш едно такова малко бебенце", спомня си тя.

Много лекари в Полша отказват да извършат аборти. Строгият закон им позволява да отказват, ако съвестта им не го позволява.

В клиника във Варшава всяка седмица пристигат най-малко 3 жени. Срещата с гинеколога Ромуалд Дебски е последната им надежда за легален аборт. Други просто заминават директно в чужбина. "Легалният аборт в Германия е често по-евтин, отколкото нелегалният в Полша. От години се опитвам да помагам, но изнемогвам. При мен идват жени от цяла Полша, а аз просто не мога да се погрижа за всички. Лекарите в Полша, които правят легални абортиq никога няма да се съгласят да извършат един нелегален аборт. Наясно съм, че моите действия се наблюдават постоянно", казва д-р Дебски.

Да си жена в Япония (ВИДЕО)

Който не намери легален начин да извърши аборт, търси помощ в подземния свят, както Каролина навремето.

"Впоследствие осъзнах, че всичко е било много дилетантско. Не съм чувала за друг случай, който да е бил по-травмиращ от моя. Спомням си, че по време на аборта трябваше да държа някакви инструменти, спомням си и за някаква малка кофа. Беше ужасно", споделя тя.

Искат ли турските жени да си знаят мястото?

Закачалката за дрехи се е превърнала в символ за нелегални аборти, като този, на който се е подложила Каролина. По-рано именно закачалката е била инструмента на дилетантите.

Кристина Качпура от Сдружение за жените и семейството казва, че те нямат право да съветват жените да правят аборт. Но им показват какво предприемат други жени в подобна ситуация.

"Някои жени отиват в чужбина. Най-предпочитани са Словакия и Германия. Тук ставаме свидетели на множество трагични истории, особено сега, когато гражданската инициатива против абортите настоява за пълната им забрана. Лекарите отсега изпитват страх. В резултат на това в Полша вече се правят все по-малко легални аборти. Повечето се извършват нелегално или направо в чужбина", казва Кристина.

Папата: Абортът е престъпление, контрацептивите са по-малкото зло

"Ние просто искаме жените да осъзнаят какво представлява абортът. Това е убийство, убийство на жив човек. Абортът не е някаква козметична операция. Той е насочен срещу жив човек, който го усеща. И решението да убиеш този човек не е някаква игра", смята противничката на абортите Ана Килян.

Каролина е наясно с това. Не само защото вече е майка. Тя обаче знае, че когато една жена е решила да направи аборт, строгите закони са безсилни. "Човек е готов на всичко, за да го предотврати, на всичко", казва тя.

Каролина си пожелава за дъщеря си най-вече едно - щастлив живот, в който да е свободна да взима сама решенията си.