БСП: Правителството готви трайно заселване на бежанци и рискува етническа промяна
БСП: Правителството готви трайно заселване на бежанци и рискува етническа промяна / Guliver/Getty Images

Правителството рискува етническа промяна на страната с решение за трайно заселване на бежанци в общините. Обвинението дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова.

По думите й, ако това се случи, ще се създадат гета, а страната ще стане привлекателна за бежанци.

Мигрантският натиск върху България достигна критична точка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави редица въпроси, провокирани от изказването на директора на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, от чиито думи стана ясно, че правителството замисля трайно заселване на бежанци на семеен принцип.

"Кой е възложил на общините такова нещо? Единственият орган в България, който може да възложи такова нещо, е правителството. Общините ще трябва да уредят и поемат: битовото устройване на заселващите се, подходящи жилища, детски градини за децата, личен лекар, регистриране в структурите на Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане. Кой акт и кой орган в България е възложил на общините това задължение", коментира Нинова.

Полицейски шеф: Религиозни и културни различия са причина за страха от бежанците

Според нея правителството залага етническа промяна на страната, ако тази идея бъде реализирана. Освен това, по думите й, кабинетът досега е бил безсилен със справянето с бежанската вълна, а сега с решенията си става опасно:

"Това е огромна опасност да привлечем нови мигранти. Защото досега Меркел им казваше: "Елате, ние ще ви помогнем". Сега Борисов им казва индиректно: "Елате, ние ще ви дадем жилища, училища, личен лекар, социално подпомагане и заетост". Това е директна покана: "Елате, ние ще ви уредим живота".

Социалистите поискаха още финансовият министър Владислав Горанов да представи проекта за държавния бюджет за следващата година.