Митов: Няма процедура за оттегляне на номинация, Бокова да преоцени своето участие
Митов: Няма процедура за оттегляне на номинация, Бокова да преоцени своето участие / БГНЕС, архив

„Няма процедура за оттегляне на номинация. След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде взимана от тук нататък предвид и ще бъде подкрепяна от българското правителство", това обясни външният министър Даниел Митов след заседанието на Министерски съвет, на което стана ясно, че България издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Кабинетът заменя Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

„В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание", добави Митов.

По думите му това е много тежко решение, което идва в напреднала фаза на надпреварата. „Кампанията ще е много трудна и при всички положения ще дадем всичко от себе си за успеха на тази номинация. От тук нататък е ясно, че българското правителство пренасочва политическата си подкрепа в друга насока, за да даде шанс на България и на източноевропейската група да се преборят за поста генерален секретар на ООН", подчерта Митов пред журналисти.