Двама са арестувани за обесване на куче в Оборище
Двама са арестувани за обесване на куче в Оборище / Thinkstock/Getty Images

Двама младежи са задържани днес следобед за жестоко убийство на куче в панагюрското село Оборище, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. За 24 часа в ареста са прибрани 17-годишният Нейко и 19-годишният Илиян. И двамата са от същото село и нямат предишни криминални прояви. Прокуратурата в Панагюрище ще прецени дали да поиска удължаване на мярката им на 72 часа.

Мъж уби с нож кучето си на кръстовище в Перущица

Разследването, в което се включи и Районната прокуратура в Панагюрище, започна по сигнал на граждани, видели обесеното животно, висящо на дърво край селото. При огледа е установено, че има следи от удари по главата и тялото на животното с твърд предмет. Предполага се, че момчетата са удряли животното с камъни, а после са го обесили със сезал.

Кучето е собственост на 54-годишна жена от Оборище, с неустановена порода. Предполага се, че е убито между 20 и 26 септември. По чл. 325б, алинея 1 от Наказателния кодекс жестокостта към гръбначни животни и умъртвяването им са престъпления, за които се носи отговорност.

Полицията в Габрово разследва убийство на домашно куче

По непотвърдена засега информация, стопанката също е разследвана от полицията за съучастие. Има данни, че сама е дала кучето си на двамата младежи и е поръчала да го убият. Ако това се докаже, тя също ще бъде подведена под отговорност.