Димитровградските детски градини- на делегиран бюджет
Димитровградските детски градини- на делегиран бюджет / DarikNews.bg, Архив

Система на делегиран бюджет в детските градини на община Димитровград ще бъде въведена от 1 януари догодина. Това реши днес без дебати местният парламент. Общината е сред пилотните, въвели тази система в училищата още през 2001 година- 7 години преди това да стане задължително по закон, е записано в аргументите на кмета Иво Димов. Идеята е чрез финансова самостоятелност да се повиши качеството на предлаганите услуги, като се делегират повече права и отговорности на директорите на 7-те детски заведения. В тазгодишния бюджет общината е дофинансирала дейността със 780 000 лв.

С днешното си решение съветниците определиха годишната издръжка на дете в детска градина, местна отговорност: при отопление с газ и възраст 0- 4 години- 795 лв., 5-6-годишни- 545 лв.; при отопление на ток- 800 лв. за първата възрастова групи и 550 лв. за втората; при отопление с твърдо гориво 725 лв. за 0-4 г. и 475 лв. за 5-6 г.

 

С бюджета на детските кухни ще се разпореждат директорите на градините, към които те функционират. Годишната издръжка на дете в детска кухня бе определена на 410 лв.