Зам.-министър Свилен Костов: Сдружаването на производители е единствения начин за защита на родното производство
Зам.-министър Свилен Костов: Сдружаването на производители е единствения начин за защита на родното производство / netinfo

„Сдружаването и създаването на организации на производители и групи производители е бъдещето”, заяви в Кърджали заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов по време на кръгла маса със земеделски производители в рамките на инициативата на МЗХ „Подкрепяме българското”.  По думите му това е единственият устойчив модел за защита на родното производство в един непостоянен пазар.

Като пример за пострадали от такъв пазар несдружени производители  министър Костов посочи кризата с млякото, която засегна много млекопроизводители през последните две години.  „По същия начин може да възникне криза с месото, с плодовете и зеленчуците. Единичният производител няма как да устои на една такава криза, няма как да си защити цената. Сдружен, той ще може да защити цената си и пред магазинните вериги – нейното качество и количество”, коментира министър Костов.

По-късно той, заедно с народния представител Цвета Караянчева, откриха Изложението „Подкрепяме българското”. В над 20 шатри 24-ма производители на плодове, зеленчуци, месо, кашкавал, сирене, пчелари, мандраджии и пчелари – всички те от област Кърджали, бяха изложили своя продукция в Градската градина на Кърджали.  Допълнителна екстра беше, че всеки посетител на изложението освен да си закупи, можеше и да дегустира от стоката.

„Нашата амбиция е да популяризираме кампанията в рамките на големите вериги, а и на регионалните магазини, в които да има щандове с продукти под логото „Подкрепяме българското“ с гарантирано качество, каза още зам.-министър Свилен Костов.