Над 700 ученици от Кърджали бяха евакуирани за 4 минути по време на учение в рамките на екофест
Над 700 ученици от Кърджали бяха евакуирани за 4 минути по време на учение в рамките на екофест / netinfo

Само за 4 минути и 37 секунди бяха евакуирани 736 ученика и 68 преподаватели, намиращи се в сградата на СУ „Отец Паисий” в Кърджали по време на учение, което се проведе в рамките на  -11-тото издание на Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век”.

В практическото занятието на тема "Действие на застрашените и на  силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност“ бяха включени службите на Единната спасителна система, имащи отношение към подобна аварийна ситуация, като всяка от тях показа отделните действия спрямо техните задължения в ликвидиране на последствията от  терористичният акт.

Ученици доброволци към БМЧК показаха даване на първа долекарска помощ на двама свои съученици пострадали при евакуацията. Намиращият се в по-тежко състояние ученик бе взет от кола на Спешна медицинска помощ за лечение в болнично заведение. В същото време пожарен автомобил на служба „Пожарна безопасност и спасяване” показа бърза реакция при потушаване на пожара възникнал вследствие на терористичният акт, а специализиран автомобил на службата извърши аварийно спасяване на ученик останал при евакуацията на третия етаж на учебното заведение.

 

В практическото занятие се включиха и службите на МВР с показни действия за залавяне на терориста. Стрелба, гонитба и борба с участие и на служебно куче предшестваха залавянето на терориста.