В АПИ одобряват проекта за обходния път на Кърджали
В АПИ одобряват проекта за обходния път на Кърджали / netinfo

Обходният път на Кърджали е основен акцент в работата на Експертният технико-икономически съвет на АПИ на утрешното му заседание, насрочено за 10 часа. Очаква се проектът за изграждането му да бъде обсъден и одобрен, а в работата на съвета ще участват областният управител на Кърджали Илия Илиев и народният представител от региона Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

От там уточняват, че дължината на трасето е около 15 км. Започва от км 334 /по съществуващото трасе на път I -5, близо до разклона за село Черна скала/ и свършва на км 349. Околовръстното ще преминава източно от града, в съседство с индустриалната зона, и ще пресича бул. ”България” в зоната на ОЦК. Проектът предвижда сложни инженерни решения - изграждане на 5 виадукта, 3 пътни възела, една естакада, мостово съоръжение над р. Арда с дължина 1050 м., както и 13 броя надлези и подлези при пресичане с жп линии и републикански, общински или земеделски пътища.

След приемането на техническия проект ще стартират процедурите по Закона за устройство на територията за одобряване на парцеларния план, както и отчуждаването на земите по трасето, уточни областният управител Илия Илиев.

 

Околовръстното на Кърджали е инфраструктурен обект от първостепенна важност за региона, тъй като ще изведе натоварения транзитен трафик от града, ще повиши безопасността на движение, ще ограничи замърсяването на въздуха и ще съкрати времето за пътуване към и от съседна Гърция.