Крупен удар за измамниците, пенсионери им дадоха 46 000 лв. за ден
Крупен удар за измамниците, пенсионери им дадоха 46 000 лв. за ден / Dariknews.bg, архив

Двама пенсионери от Варна станаха поредните жертви на телефонни измамници. Потърпевшите 80-годишен мъж и 76-годишна жена са се хванали на класически сценарий. Те са получили обаждане на домашните си телефони от неизвестно лице, което се представило за полицейски служител. То ги помолило да съдействат на органите на реда за залавяне за телефонни измамници и да подготвят пари.

Измамиха пенсионери по нови сценарии

Наивните старци предали на куриер общо 24 000 лв., които изтеглили от банка,а други  5 000 лв. и 8 500 евро оставили на  различни места, обявени за „наблюдавани от полицията”.

Как да реагираме при телефонна измама, за да се предпазим

Информационна кампания за намаляване на телефонните измами започва варненската полиция. В нейните рамки са планирани срещи с възрастни жители от цялата област, на които ще бъдат припомнени основните правила при разговор с непознат по телефона и ще бъдат давани съвети за запазване на самообладание при позвъняване на измамници.

Инициативата ще обхване още децата и учениците във Варна, тъй като се наблюдават случаи, при които непълнолетните също стават жертви на измамни сценарии по телефона.