Депутатите от ДПС напуснаха парламентарната зала заради закона за бурките
Депутатите от ДПС напуснаха парламентарната зала заради закона за бурките / БГНЕС, архив

Депутатите на ДПС напуснаха тази сутрин пленарната зала след началото на бурни дебати по гледания на второ четене Закон за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, известен като закон за бурките.

Тон за тази реакция на народните представители даде техният лидер Мустафа Карадайъ, който заяви от парламентарната трибуна, че този и такива закони не допринасят, а вредят на националната сигурност.

Депутатите ще гласуват "закона за забрана на бурките"

Кой ще носи отговорността, ако се случат действия, които никой в тази зала не иска да се случат, запита той. Външни радикални фундаменталисти, ксенофоби могат да размахват такива закони и да казват, че в България религиозните хора са потискани, подчерта Карадайъ. Това са действия на ГЕРБ и на мнозинството, и предлагам ние да не сме съучастници в това дело, призова лидерът на ДПС, след което народните представители от ДПС напуснаха залата.

Вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт каза, че целта на закона е да ограничи опитите за прикриване на тероризъм и да предпази българските мюсюлмани от външни сили, които се опитват да противопоставят едни хора на други в обществото. Независимият депутат Хюсеин Хафъзов пък смята, че този закон е за премахване на религиозно облекло и погазва честта на мюсюлманките. Според него, ако депутатите приемат този закон, те ще обидят не само мюсюлманите у нас, но и тези на цялата световна общност. На друго мнение бе депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих, който се обърна към Хафъзов и го обвини, че използва цинично религиозната тематика. Тази тема не накърнява исляма, каза той и запита независимия депутат къде в Корана има такъв текст, който да задължава жените да носят бурки и и други покривала на лицето.

Карадайъ: В България никога не са се носили бурки и такъв проблем няма

Подобен закон е приет през 1925 г. от Мустафа Кемал Ататюрк в Турция, който отменя носенето на фесове и други религиозни атрибути, каза Валери Жаблянов от БСП.

При много висок емоционален градус дискусиите по закона продължават.

Източник: БГНЕС