БСП обвини ГЕРБ за кражби от парите за закуски на децата в училищата
БСП обвини ГЕРБ за кражби от парите за закуски на децата в училищата / БГНЕС, архив
Корнелия Нинова
90114
Корнелия Нинова
Десислава Танева
Корнелия Нинова
Десислава Танева
  • Корнелия Нинова
  • Десислава Танева
  • Корнелия Нинова
  • Десислава Танева

БСП обвини ГЕРБ в далавери с доставките на плодове и зеленчуци за децата в училищата и детските градини. Лидерът на левицата Корнелия Нинова прочете декларация от парламентарната трибуна и обвини в кражба управляващите чрез далавери с програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Нинова извади статистики от Държавната комисия по стоковите борси и тържища и от фактури, от които става ясно, че цените за децата в училищата и детските градини са завишени в пъти спрямо тези на пазара.

В изпълнение на програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" се оказва, че ябълките на пазарите се продават по 0,98 лв/кг, в училище - 4,54 лв/кг, цитира лидерът на социалистите документи, които показват увеличение на цените в пъти.

Фонд "Земеделие" проверява цените след скандал около програма "Училищен плод"

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева отговори на обвиненията на БСП за кражби от парите за закуски на децата. Земеделският министър определи твърденията на Корнелия Нинова като лъжа и предизборни ходове.

Танева посочи, че в момента се подготвя по-различно определяне на пределните цени, за да се подобри контролът, като ще има пределни цени на доставка, транспортни разходи и логистика. Тя отбеляза, че цените ще бъдат по-ниски за плодовете и зеленчуците. За млечните продукти, по мнение на бранша, това са пазарните цени, добави Танева.

Пределните цени на порция плод и млечни продукти в училищата не са променяни от началото на прилагане на схемите - "Училищно мляко" от 2009 г. и "Училищен плод" от 2010 г., обясни земеделският министър. Тези пределни цени дават възможност според различните плодове и зеленчуци, чийто брой има различен грамаж по отношение на килограмите да се екстраполира в по-различна цена, заяви Танева.

"Не казвам, че нещо фалшиво е било показано, обясних правилата", каза земеделският министър. По думите й обаче всяка фактура, извадена и показана извън контекста на общите правила на програмата, представлява манипулация в сегашната предизборна кампания.

Министърът съобщи, че бюджетът на схемата "Училищен плод" е малко над 13 млн. лева, а на "Училищно мляко" - 6,6 млн. лева годишно.