Защо Швеция връща казармата?
Защо Швеция връща казармата? / © ThinkStock/Getty Images

Втора голяма новина от Швеция за последната година: след като страната сложи край на културата на гостоприемство спрямо бежанците, сега тя връща задължителната казарма - за мъжете и за жените. Защо?

След осемгодишна пауза Швеция възнамерява отново да въведе задължителната военна служба. Това е втората голяма новина от Стокхолм за последната година. След като преди време Швеция изненадващо спря приема на бежанци и мигранти, с което сложи край на културата на гостоприемство и загуби изградения си статут на голяма морална сила, сега правителството напомня на населението си, а и на другите европейски държави, че армията не е просто работодател като всички останали.

Шведските власти ще затягат правилата за прием на бежанци

Тъй като липсата на специалисти се усеща и в армията, Стокхолм възнамерява да се завърне към "стабилното набиране на кадри" - както мъже, така и жени. Годишно в армията не достигат около 2.000 доброволци. И ако това не се промени, отбранителната способност на страната скоро ще достигне положение, в каквото не е изпадала от незапомнени времена. Неутрална Швеция неизбежно би трябвало да стане член на НАТО, ако иска да получава защита срещу Русия.

Китайската армия измисли ефектен начин за набиране на наборници (ВИДЕО)

А това трябва да даде повод за размисъл и на другите държави, членки на НАТО, които също отмениха задължителната военна повинност.